Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како уље за лице делује на кожу, коме прија а ко треба да га избегава

У зависности од врсте уља за лице, она могу да очисте кожу, хидратизују је или делују као третман за посветљивање флека на лицу.
Фото: Pexels/Fall Fall

Уља за лице, поред крема, серума, тоника, маски, пилинга, средстава за чишćење лица… само су још један од козметичких производа за негу коже који нам помажу како би наше лице било чисто, здраво и без бора. Међутим, приликом избора препарата, уље за лице није увек при врху листе, јер многи имају недоумице како ће оно деловати на њихову кожу, посебно ако је већ природно масна.

Уље за лице највише одговара посебним стањима коже

Дерматолози др Амy Kassoufi др Алок Виј са  Cleveland Clinic говоре о томе како уља за лице делују, ко треба да их избегава и које алтернативе треба испробати уместо њих. Сматра се да ће наношење слојева уље за лице деловати као додатак природним уљима која се налазе у нашој кожи, дакле, одржаваће је влажном. У зависности од врсте уља за лице, она могу да очисте кожу, хидратизују је или делују као третман за посветљивање флека на лицу, на пример.

– Могу да буду корисна у неким ситуацијама када делују као емулгатор и помогну да се уклоне масни остаци шминке или других производа и загађивача са коже. За особе са веома сувом или кожом под упалним процесима уља за лице могу да буду веома корисна – каже др Kassoufi.

Није свако уље исто

Али, нису сва уља за лице исто формулисана. Нека су направљена од уља јојобе, бадема, аргана, кокоса, маракује… Ови природни састојци такође могу да имају антиинфламаторна или антиоксидативна својства. Али, нека уља могу да буду направљена и од синтетичких састојака. Многе врсте уља за лице сматрају се комедогеним, што значи да могу да изазову митесере блокирањем пора.

– Избегавате јака мирисна уља попут лаванде или чајевца, јер могу да буду иритантна или чак потенцијални алергени – упозорава др Kassoufi.

Да ли уље за лице хидрира кожу?

– У теорији, уља за лице смањују губитак воде из коже, јер делују као баријера која спречава испаравање воде у кожи. Постоји одређени садржај уља у крајњем слоју коже, тако да уља за лице могу да учине да наша кожа изгледа мало глаткија или једрија – објашњава дерматолог др Алок Виј, а др Kassoufi додаје да уља за лице могу да буду добра за кожу оштећену сунцем, као и суву или упаљену кожу и све то захваљујући липидима, једињењу које је нерастворљиво (или неспособно да се раствори) у води.

– Ако покушавате да поправите баријеру коже, онда што је више липида у уљу, то бољу баријеру може да произведе – истиче др Kassoufi и подсећа да су доступни многи производи који више опонашају нормалне елементе који се налазе у нашој кожи, као што су церамиди и група састојака познатих као природни хидратантни фактор.

Ко треба да избегава уље за лице?

Дерамтолози подсећају да би особе, које спадају у једну од ове три категорије, требало да размисле о избегавању уља за лице:

Особе са кожом склоном акнама

Ако имате кожу склону акнама, можда би било боље да прескочите коришћење уља за лице. Акне су узроковане прекомерном производњом уља познатог као себум. Када нам се под кожом накупи прљавштина и мртве ћелије коже, почеће да се појављују бубуљице. Ту могућност смањују производи који су означени као „некомедогени“.

Особе са себороичним дерматитисом

Велики проценат свестке популације има себороични дерматитис или перут, стање које изазива свраб, црвене флеке заједно са белим или жутим љуспицама. Иако се углавном зна да се јављају на нашем скалпу, могу да се појаве и на лицу. Иако лекови обично могу да лече себороични дерматитис, он се с времена на време може разбуктати због стреса, хладног времена и лосиона на бази алкохола. Масна кожа такође доприноси себороичном дерматитису, тако да је најбоље избегавати употребу уља за лице. Себороични дерматитис потиче од сложене интеракције имунолошког система са природним уљима и микробима на кожи, а промена равнотеже било ког од тих елемената може да побољша или погорша стање наше коже.

Особе са розацеом

Розацеа, уобичајен кожни поремећај, може да изазове црвенило на носу, бради, образима и челу. Може да се лечи лековима, па чак и хируршким захватима – а шминка може да помогне у ублажавању или прикривању црвенила. Али, одређени окидачи попут стреса, времена и алкохола могу да погоршају розацеу. Особе са розацеом такође треба да воде рачуна о коришц́ењу уља за лице јер имају измењену кожну баријеру и већа је вероватноћа да ће добити суву, љускаву или затегнуту кожу од оних без розацее, а да не спомињемо више великих акни.

Шта користити ако нам не одговара уље?

Ако имамо проблем са кожом, требало би размислити о коришћењу серума уместо уља за лице. Серуми су лакши производи, на бази воде, који углавном продиру у кожу. Влажење коже смањује појаву финих линија и бора и помаже у смањењу свраба и перутања коже.
– Ако сте склони инфламаторним кожним болестима као што су атопијски дерматитис или розацеа, то може да помогне у смиривању упале – истиче др Виј.

Tri loše navike imaju samo inteligentne osobe

Преузмите андроид апликацију.