Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Вучић на тестирању брзе пруге од Новог Сада до Суботице: Од 24. новембра Новосађани ће моћи возом до Суботице за 40 минута

Председник Србије Александар Вучић присуствује данас, заједно са супругом Тамаром, тестирању нове деонице брзе пруге од Новог Сада до Суботице.
Фото: Танјуг/ Владимир Шпорчић

У специјалном возу за тестирање су и министар грађевинарства Горан Весић, председница Покрајинске владе Маја Гојковић, директорка Инфраструктуре железнице Србије Јелена Танасковић, градоначелник Новог Сада Милан Дјурић, кинески амбасадор у Србији Ли Минг, представници кинеског извођача радова, представници медија.

Вучић ће у Суботици обићи завршне радове на станичној згради Железничке станице.

Вожња од Новог Сада до Суботице траје нешто више од 40 минута.

Новоизграђена деоница брзе пруге од Новог Сада до Суботице, чија је дужина 108,2 километра, у фази је тестирања и очекује се да буде отворена за саобраћај 24. новембра рекао је Вучић.

Тада ће моћи да се стигне брзим возом од Београда до Суботице за сат и десет минута. Брзи воз ће моћи да иде на прузи Нови Сад – Суботица готово све време 200 километара на сат.

Реконструкција станице у Суботици представљала је један од најсложенијих радова за деоницу Нови Сад – Суботица пројекта модернизације и реконструкције пруге Београд – Будимпешта.

Станица у Суботици налази се у самом центру града и подељена је на два дела: путничку и теретну. Представља и чвориште на граници између Србије и Мађарске.

Радови на реконструкцији станице обухватали су реконструкцију теретних и путничких терминала, као и радове на замени колосека шест споредних колосека. Реконструисано је укупно 23 километра колосека и 113 скретница.

Пројекат модернизације и реконструкције пруге Београд – Будимпешта представља пројекат сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, а то је уједно и први пројекат повезивања кинеске железничке технологије и опреме са техничким спецификацијама интероперабилности железница Европске уније.

Novi Sad spreman za početak grejne sezone, napreduje izgradnja nove toplane na Majevici

Преузмите андроид апликацију.