Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дом здравља “Нови Сад” реализује пројекат промоције репродуктивног здравља младих

Почела је реализација пројекта „ЗНАЊЕМ ДО УНАПРЕЂЕЊА РЕПРОДУКТИВНОГ ЗДРАВЉА АДОЛЕСЦЕНАТА 2024.“, који спроводе Дом здравља “Нови Сад” у сарадњи са Градском управом за здравство.
Фото: Градске инфо

Прве радионице ће се одржати 04.10.2024. у ОШ “Вељко Влаховић“ у Шангају.

Према дефиницији Светске здравствене организације, репродуктивно здравље је стање физичког, психичког и социјалног благостања у свим областима везаним за репродуктивни систем, у свим фазама живота.

Оно подразумева нормалан полни развој и сазревање, сексуално остварење, развој здравих, равноправних и одговорних полних односа, спречавање обољења и повреда у вези са сексуалношћу и репродукцијом, као и испуњење репродуктивне функције на здрав и жељен начин.

Очување и унапредење репродуктивног здравља има посебан значај за свако друштво, а посебно оно које карактерише низак наталитет. Због тога су мере за унапређење репродуктивног здравља адолесцената важан елемент унапређења здравља целе популације.

Промоција репродуктивног здравља младих обухвата све мере, активности и напоре здравствене службе и читаве друштвене заједнице на заштити, одржању и унапређењу здравља. У примарној превенцији репродуктивног здравља посебно место заузима здравствено васпитни рад са младима.

Адолесценти немају довољно развијену свест о важности безбедног и одговорног сексуалног понашања, па су, тиме, у већем ризику од бројних негативних последица који проузилазе из сексуалних односа (нежељена трудноћа, сексуално преносиве инфекције).

Из ових разлога, дужи низ година уназад Дом здравља “Нови Сад” спроводи пројекат „Знањем до унапређења репродуктивног знаља адолесцената“, где се са ученицима осмих разреда у основним школама на територији Града Новог Сада обрађују теме из области репродуктивног здравља, грађе репродуктивних органа, емоцијама и најчешћим поремећајима репродуктивног здравља младих (нежељена трудноћа и сексуално преносиве инфекције), као и превенцији наведених стања.

Приликом посета школама и реализације радионица дистрибуираће се и пратећи штампани здравствено васпитни материјал (плакати).

Dom zdravlja “Novi Sad” uskoro nabavlja novi digitalni mamograf

 

Преузмите андроид апликацију.