Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дом здравља “Нови Сад” ускоро набавља нови дигитални мамограф

Покрајинска влада је на последњем заседању донела одлуку да се Дому здравља “Нови Сад” додели 22,8 милиона динара за набавку новог дигиталног мамографа са томосинтезом, чиме ће се допринети већем обухвату жена скрининг програмом који се спроводи у овој установи.
Фото: Pexels

Дом здравља “Нови Сад” на годишњем нивоу обави преко 5.000 мамографских прегледа и око 3.500 скрининг мамографија у оквиру превентивног рада а све у склопу Националног програма раног откривања карцинома дојке покренутог 2013. године у оквиру којег је урађено 57.771 скрининга.

Осим набавке новог, уз помоћ Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за здравство, издвојена су средства за поправку РТГ цеви за дигитални мамограф који се налази у објекту ДЗ “Јован Јовановић Змај”.

Скрининг мамографијом су обухваћене жене од 50 до 69 година (Национални програм за рано откривање карцинома дојке) са територије општине Нови Сад, Петроварадин и Сремски Карловци и раде се на 2 године. Укупан број урађених мамографија (скрининг мамографија и дијагностичких мамографија) од 2013. до октобра 2024. године је 89.771. На мамографу се у просеку, у последњих 11 година, годишње урадило 7.490 РТГ снимака дојке.

У Дому здравља „Нови Сад“ је у 2023. години евидентирано 2.651 жена са дијагнозом рака дојке. У Новом Саду у структури узрока смрти код жена који се односе на малигне туморе, рак дојке је најзаступљенији (око 20%).

Покрајинска влада, али и Покрајински секретаријат за здравство показали су висок степен разумевања превенције као основног постулата рада Дома здравља “Нови Сад” и наставили позитивну праксу коју имамо са Градом Новим Садом.

 

 

Преузмите андроид апликацију.