Почетна > Србија
Србија

Гујон: „Репортери без граница“ су жандарми који кажњавају све који не подлежу Западу

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон рекао је данас да француска организација „Репортери без граница“ има улогу глобалног жандарма који треба да казни све медије који не подлежу идеологији глобалног Запада, након што је та организација објавила истраживање у којем се критикује Србија због деловања руског сајт РТ Балкан.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„Данас су „Репортери без граница“ тражили од Владе Србије да се забрани рад појединих медија који нису по њиховој политичкој вољи. Њихов захтев за цензурисање новинара је преведен и промовисан на главним сајтовима лево-либералне опозиције Директно, НоваС и Н1. Сећамо се да су 1999. године “Репортери без граница” одбили да ставе у свој годишњи извештај о настрадалим новинарима на радном месту 16 српских новинара и медијских радника убијених у бомбардовању РТС-а 23. априла те године. За њих су српски новинари били легитимна мета ваздушног напада“, навео је Гујон на друштвеној мрежи Икс (X).

Како је додао, јавно осуђује рад организације која се, како каже, наводно бори за слободу медија у свету.

„Јавно осуђујем рад ове контроверзне организације као и њихов позив на цензуру медија у Србији. Уједно позивам колеге из опозиције као и професионалне браниоце “слободе медија” да се изјасне о том спољном притиску на слободу медија у Србији“, закључио је Гујон.

Репортери без граница су у тексту објављеном на сајту те организације апеловали на ЕУ и њене државе чланице да позову Србију на одговорност због тога што је домаћин, како кажу, Путинове фабрике лажи, односно онлајн емитера и мултумедијалног сајта на српском језику РТ Балкан.

Тврде да РТ – некада позната као Russia Today – користи своју канцеларију у Београду да „прилагоди наративе Кремља пре него што их прошири по југоисточној Европи“.

Galijašević: Proslava napada Irana na ulicama Sarajeva ogledalo stanja duha

Преузмите андроид апликацију.