Почетна > Свет
Свет

Небензја: Безобразна одлука Израела да Гутереша прогласи персоном нон грата

Израелско проглашење генералног секретара УН Антонија Гутереша персоном нон грата је безобразна одлука и шамар Светској организацији, изјавио је данас стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
Фото: Танјуг/AP Photo/Bebeto Matthews

„Данашња вест о проглашењу генералног секретара УН персоном нон грата је нечувена и крајње безобразна одлука. Ово је шамар не само за УН, већ и за све нас у Савету безбедности и чланице УН“, рекао је Небензја, пренела је агенција РИА Новости.

Он је током састанка Савета безбедности УН позвао чланове Савета и чланице УН да одговоре на овај „нечувен корак“.

Небензја је истакао да Савет безбедности УН има потребне алате за решавање тих проблема и позивао све да одговоре што пре.

Израелско министарство спољних послова прогласило је раније данас Гутереша персоном нон грата и забранило му улазак у земљу.

Израелски министар спољних послова Израел Кац изјавио је да је Гутерешу забрањен улазак у ту земљу јер није „недвосмислено“ осудио ирански ракетни напад на Израел.

„Свако ко не може недвосмислено да осуди гнусни напад Ирана на Израел, као што су скоро све земље на свету урадиле, не заслужује да крочи на израелско тло“, рекао је Кац.

Генерални секретар УН је, такође, оптужен за подршку борцима палестинске милитанте групе Хамас, који су напали Израел 7. октобра 2023. године, а Тел Авив је саопштио да ће такво понашање постати „мрља у историји УН дуги низ година“.

Izraelski ministar spoljnih poslova: Guterešu zabranjeno da kroči u Izrael

Преузмите андроид апликацију.