Почетна > Нови Сад

Актуелно Индекс Нови Сад

Експерти из домена нуклеарних и радиолошких наука на ФТН-у у Новом Саду

Угледни професори са америчког Пурдуе универзитета, професор др Џејсон Херис и професор др Марија Окуниевски, посетили су данас Факултет техничких наука и одржали стручна предавања из области нуклеарних и радиолошких наука и инжењеринга.
Фото: Промо

Истраживања проф. Хариса су из области физике заштите животне средине и реактора, детекције и мерења зрачења, као и нуклеарне сигурности, док проф. Окуниеwски своја истраживања фокусира на везе између еволуције микроструктуре, обраде, механичких својстава и понашања под зрачењем, са циљем унапређења горива и материјала следеће генерације.

Република Србија је недавно предузела значајне кораке у области енергетике, а посебно у области нуклеарних технологија. Потписивање Меморандума о сарадњи са Министарством енергетике представља први корак ка новој ери у употреби нуклеарне енергије и технологија, што нас све уводи у једно ново и одговорно доба у енергетском сектору.

Меморандум су потписали Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике, као и представници пет министарства и 20 факултета, научних института и енергетских предузећа, а на овај начин се повезују министарства, академске и научне институције. Посебан задатак биће развој образовних и научних програма, јачање капацитета у институтима и стварање регулаторног и правног оквира.

Тренутно се раде измене Закона о енергетици којима се, након 35 година, укида мораторијум на развој нуклеарних технологија, а то нашој земљи омогућава равноправно учешће на међународном нивоу, поготово у области Анализе ризика кроз интеграцију нуклеарне безбедности и сигурности.

Декан ФТН-а, професор др Борис Думнић је у поздравном обраћању истакао: „Пред нама је посао који захтева промишљену анализу ризика и интеграцију безбедносних мера како бисмо осигурали да сви будући пројекти у овој области буду у складу са највишим међународним стандардима. Факултет техничких наука се активно укључио у ове процесе, те је недавно уобличен Акциони план који дефинише нашу стратегију у образовању и истраживању у области нуклеарних и радиолошких наука и инжењеринга. Овај план не само да одговара на тренутне потребе наше земље, већ и отвара могућности за будуће генерације инжењера који ће се бавити овим критично важним пољем. Посета реномираних америчких професора представља изузетан догађај за нас, не само због богатог искуства и доприноса у области Нуклеарних и радиолошких наука и инжењеринга, већ и због тога што долази у тренутку када је Србија на прекретници у развоју и модернизацији својих нуклеарних технологија“.

Поред ФТН-а, домаћин гостима је била проф. др Јована Николов, професорка на Катедри за нуклеарну физику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, чланица Глобалне иницијативе за борбу против нуклеарног тероризма (ГИЦНТ), као и Међународне радне групе за нуклеарну форензику (ИТWГ).

Коришћење нуклеарне енергије уређено је новом Стратегијом развоја енергетике, која предвиђа увођење нуклеарних електрана у електроенергетски систем Републике Србије после 2040. године.

 

Zelenilo priprema 125 hiljada komada cveća za jesenju sadnju koje će ulepšavati gradske trgove, parkove i ulice

Преузмите андроид апликацију.