Почетна > Србија
Србија

Вучевић: Нови Сад ће за две године бити бољи и безбеднији град захваљујући мостовима

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић присуствовао је потписивању уговора о извођењу радова на изградњи моста и реконструкцији постојећег тунела са лифтовима до горњег платоа Петроварадинске тврђаве и том приликом рекао да ће Нови Сад захваљујући новим мостовима бити бољи град.
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић
„Ништа није пало са неба. Имам жељу да кажем да је Шандонг претфинансирао овај пројекат и релаксирао наш буџет. Биће то други град за две године, Нови Сад ће са три нова моста бити далеко бољи, лепши и безбеднији“, рекао је Вучевић.
Премијер је додао и да ће четврти мост са Булевара Европе растеретити саобраћај, Фрушкогорски коридор склонити теретна возила из града, а да је за бициклистичко-пешачки мост издвојено 38 милиона евра.
Уговор су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и председник Чајна Шандонг Интернешнл Ецономик & Техникал Кооперејшн Груп ЛТД Џуанг Јунг.
„Потписан је уговор за трећи мост у последњих годину и по дана у Новом Саду. Нема примера у свету где се у граду са три моста граде још три моста. Имамо још два пројекта која ће радити компанија Шандонг, која има разумевања за нашу државу“, рекао је Весић.
Он је додао и да ће 24 месеца трајати изградња моста, која почиње у марту, најкасније у априлу, што значи да ће бити готов до 2027. године.
Амбасадор Кине у Србији Ли Минг рекао је да ће нови мост бити симбол кинеско-српског пријатељства.
„Посебно сам срећан што у Кини прослављамо наш национални празник, а у исто време овде имамо прилику да радимо овако лепе ствари. Драго ми је што Новом Саду дајемо један овакав поклон и надамо се новим пројектима“, рекао је Ли Минг.
Према речима градоначелника Новог Сада Милана Ђурића, ово је велики дан за Нови Сад.
„Пуно је напора, труда и рада уложено да дођемо до данашњег дана. Већ следеће године почињемо да радимо на пешачко-бициклистичком мосту, не знам да ли је то ико радио на Дунаву. Овај мост ће отворити овај део Срема, отварамо и нове визије“, рекао је Ђурић.
Ђурић је додао да нови мост отвара пут ка томе да подграђе Петроварадина постане пешачка зона, да се санира и реконструише, те да се отвори и питање ботаничке баште.
https://gradskeinfo.rs/brnabic-deca-su-najbolji-ambasadori-mira-i-saradnje-u-svetu-02-10-2024/

Преузмите андроид апликацију.