Јутро, разбуђивање, уживање, позив на састанак… Све су ово асоцијације за кафу!
Много се пише и прича о кафи, који су њени бенефити, али исто тако која су њена штетна дејства. Међутим, да ли сте чули за неке од следећих занимљивости везаних за овај напитак?
И најстарије мачке на свету су биле кафопије
Мачка која је преминула у својој 38. години Крем Пуф, јутро је започињала кафом, броколијем, јајима и сланином.
Прво је била храна, а тек после и напитак
Како би обезбедили себи потребну енергију и будност, афричка племена су зрна кафе мешали са лојем и тако правили „енергетске бомбице“.
Кафа као вечна инспирација
Још давне 1734. године Јохан Себастијан Бах је искомпоновао „Кантату о кафи“, а као инспирација му је послужила чињеница да се велики број жена у Немачкој у то време осећао запостављеним, јер су им мужеви много времена проводили у кафитеријама.
Како се наводи, Бетовен је користио тачно 60 зрна кафе за једну шољу кафе.
Оноре де Балзак је попио 50.000 шољица док је писао „Људску комедију“.
Козе су пронашле кафу
Једна од легенди о пореклу кафе везана је за козе у Етиопији. Пастир који их је чувао приметио је да му је стадо живахније након што су појеле црвене бобице. Како је и сам приметио повећану будност након конзумирања ових бобица, потврдио је претпоставку да бобице имају снажан утицај на повећање енергије. Наравно, бобице су биле зрна кафе.
Американци пију највише кафе на свету
На свету се попије чак 1 400 000 000 шољица кафе за један дан и за њу се може рећи да је најконзумиранији напитак после воде.
Американци попију око 450 милиона шољица кафе сваки дан и они спадају у највеће потрошаче кафе. Одмах после Американаца, као највећи потрошачи овог напитка су Французи и Немци.
Ове три земље попију око 65 одсто кафе на свету. Међутим, ако гледамо потрошњу кафе по једној особи, Финци су апсолутни шампиони. Они попију чак 10 килограма кафе годишње (по једној особи!).
Кафа помаже да боље осетите парфем
Када идете у поход за новом мирисном нотом, кафа ће вам помоћи у томе да неутралишете мирис претходнох парфема који сте мирисали. Па тако у парфимерију понесите врећицу пржене кафе и удахните њен мирис између два парфема.
Арабика се рангира по месту узгоја
Робуста и Арабика су зрна кафе која се најчешће користе у мешавинама кафе.
Једна од категоризација арабике је по надморској висини на којој је узгајана.
Па када видите ознаку SHB ( strictly hard bean), знајте да је ова кафа узгајана на висини од Ознака за кафе гајене на висини од 1300 до 2000 метара, док се ознака НВ користи за зрна кафе узгајане на висини 1200 до 1300 метара.
А како су велики висине ближе сунцу и биљке спорије расту, те тако повећавају чврстину зрна, можемо рећи да су зрна кафе квалитетнија са већом висином гајења.
Мало статистике о кафи
Сат времена након буђења, кафу конзумира чак 68% људи, Кафу са шећером пије 57%, док 35% људи конзумира искључиво црну кафу.
Купање у кафи
У бањи у Јапану, поред базена у којима се уместо воде, налазе вино, чоколада, зелени чај, можете уживати такође и у брћкању у кафи.
Zanimljive činjenice koje ćete voleti: Samo jedna država na svetu dobila je ime po ženi
Преузмите андроид апликацију.