Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Људи који су дубоко несрећни у животу често показују ових 8 понашања, а да тога нису свесни

Осећај туге и несрећности може бити незгодан за идентификацију, посебно када је дубоко укорењен у нашим свакодневним животима.
Фото: Unsplash/engin akyurt

Људи који су дубоко несрећни често то и не схватају, јер су се навикли на одређена понашања која само прикривају њихова права осећања. У стварности, ова понашања јасни су знаци несреће које други могу приметити на први поглед. А ако желимо да разумемо људско понашање – наше или неког другог – неопходно је да препознамо ове показатеље.

Изолација је снажан показатељ

У свету психологије, друштвена изолација често је снажан показатељ дубоко укорењене несреће. Несрећни људи често се изолују од других, чак и од оних којима је до њих стало и који их воле. Ово је често одбрамбени механизам, покушај да се избегне додатни емоционални бол или узнемиреност. Али то је више од физичке изолације. У питању је и емоционално повлачење. Могу деловати равнодушно, незаинтересовано за људе или активности у којима су некада уживали, и често изгубљени у свом свету.

Иако то може изгледати као свестан избор, многи несрећни људи не схватају да показују овакво понашање. Можда једноставно мисле да се „носе” или „превазилазе” ситуацију.

Зато, ако приметите да се неко све више повлачи из друштвених активности или емотивних интеракција, велике су шансе да се суочава са дубоком несрећом, можда чак и не схватајући то.

Константан песимизам знак је дубоке несреће

Има тренутака у животу када једноставно нисмо у стању да пронађемо светлу страну ни у чему. Чак и када се добре ствари дешавају, налазимо начин да се фокусирамо на негативне. Овај константан песимистичан поглед јасан је знак дубоко укорењене несреће. Без обзира на то колико покушавамо себе да убедимо у супротно, наша перспектива увек је замагљена негативношћу. Занимљиво је да нисмо ни свесни колико је ова негативност постала присутна све док нам неки близак пријатељ на њу не укаже.

Није неуобичајено да дубоко несрећни људи упадну у овај образац негативног размишљања, а да тога често нису свесни. Они то могу да сматрају као „реалистично” или „спремно за најгоре”, али то размишљање често је одраз њиховог унутрашњег немира.

Ако се увек фокусирамо на негативности, то може бити више од само песимистичког става – то може бити знак дубоке несреће.

Неправилни обрасци спавања повезани су са расположењем

Дубока несрећа често може довести до неправилних образаца спавања. Они могу да варирају од несанице – немогућности да се заспи или остане у сну – до хиперсомније, где се неко осећа претерано поспано или проводи доста времена спавајући.

Заправо, однос између сна и расположења толико је повезан да су истраживачи са Универзитета у Пенсилванији открили да су субјекти који су били ограничени на само 4,5 сата ноћног сна током недељу дана изјавили да се осећају више под стресом, да осећају љутњу, тугу и менталну исцрпљеност. Када су испитаници поново успоставили нормалан образац спавања, известили су о драматичном побољшању расположења.

Губитак интересовања у више области живота

Један од најчешћих знакова дубоког незадовољства и несреће јесте губитак интересовања за активности које су некада биле пријатне. Ово није повремена досада или премореност, већ константан недостатак ентузијазма у више области живота. Било да се ради о хобијима, послу, дружењу или чак рутини бриге о себи – када неко изгуби страст за стварима које су му некада доносиле радост, то је често знак да се бори са дубљим нивоом незадовољства и несреће. Као да у њиховом свету боје више не постоје, већ само нијансе сиве. А најгоре од свега јесте то што често ни не схватају да су заглављени у овом зачараном кругу. Можда верују да само пролазе кроз фазу или да се осећају мало лоше, не схватајући да је то симптом нечега много већег што вреба испод површине.

Константна самокритика као манифестација дубоког незадовољства

Дубоко незадовољство и несрећа често се манифестују кроз константну самокритику. То је као оштар унутрашњи глас који једноставно не престаје, увек наглашавајући мане, неуспехе и уочене недостатке. Замислите да стално слушате да нисте довољно добри, да увек грешите или да једноставно нисте вредни. То је исцрпљујуће и срцепарајуће искуство.

Нажалост, људи који су дубоко несрећни често не схватају колико штетан може да буде овај унутрашњи критичар или га чак и не препознају као знак свог незадовољства. Уместо тога, они мисле да су само реални или да себи постављају високе стандарде.

Али, константна самокритика далеко је од здравог или продуктивног. То је вапај за помоћ изнутра, знак да је нечија срећа озбиљно уздрмана. Ако овакво понашање приметимо код себе или других, неопходно је да се њиме позабавимо њиме пре него што додатно ескалира.

Прекомерна компензација лажним позитивним ставом

Било је тренутака када смо се стално трудили да претерано позитивну слику о себи пројектујемо другима. Увек насмејани, увек оптимистични, ведри, увек инсистирајући да је све сјајно, чак и када није. У стварности, то је само фасада, маска коју стављамо да сакријемо своје дубоко укорењено незадовољство и несрећу од других и од себе. Мислимо да ако на тај начин можемо да убедимо друге да смо срећни, можда можемо да убедимо и себе.

Овакво понашање уобичајено је међу дубоко несрећним људима. Они прекомерно компензују претварајући се да је све у реду, често улажући велике напоре да одрже ову илузију среће. Али ова лажна позитивност је управо то – лажна. То је површина који пуца под пажњом, откривајући бол и несрећу који леже испод.

Физичка нелагодност и тегобе нису неуобичајени

Дубока несрећа и незадовољство не утичу само на ум, већ могу да се манифестују и физички. Није неуобичајено да дубоко несрећни људи доживљавају честе главобоље, стомачне проблеме или друге необјашњиве физичке нелагодности.

Медицинска истраживања показала су да продужени периоди стреса или несреће могу довести до физичких обољења. То је начин на који тело каже да нешто није у реду. Ови физички симптоми често могу проћи непримећено или се могу приписати другим узроцима. Али ако су упорни и без јасног медицинског узрока, то би могао бити знак дубоке несреће.

Разумевање ове везе између нашег менталног и физичког здравља може нам помоћи да идентификујемо и решимо основни узрок нашег незадовољства, уместо да се само бавимо симптомима.

Недостатак бриге о себи један је од највећих показатеља

Можда је један од највећих показатеља дубоке несреће недостатак бриге о себи. Не ради се о томе да прескочимо дан или два вежбања или уживања у пријатној и укусној храни. Ради се о константном занемаривању сопственог здравља и благостања, како физичког тако и емоционалног.

Дубоко незадовољни и несрећни људи често имају проблема да увиде своју сопствену вредност, а то може да се преведе у занемаривање рутине бриге о себи. Могу престати да вежбају, лоше се хране, игноришу личну хигијену или чак занемарују своје ментално здравље.

Ово занемаривање више је од недостатка мотивације или лењости. То је знак да не цене себе довољно да би се бринули о својим потребама. И често, чак и не схватају да то чине.

Увек треба да имамо на уму – брига о себи није луксуз – то је неопходност. А занемаривање је јасан знак дубоке несреће и незадовољства.

Несрећа и незадовољство – то је тиха битка

Несрећа, посебно када је дубоко укорењена, често је тиха битка која се води иза затворених врата. Може бити прикривена осмесима, сакривена иза смеха и затрпана слојевима порицања.

Познати психолог Карл Јунг једном је рекао: „Ко гледа напоље, сања; ко гледа унутра, буди се.” Ова дубока изјава наглашава важност интроспекције у разумевању нашег емоционалног стања.

Несрећа није увек тако очигледна као сузе или мрштење. Може суптилно прожимати наше понашање, наше навике и наше свакодневне рутине. А често, они који су дубоко несрећни можда то чак ни сами не схватају.

Препознавање ових знакова – било код нас самих или код других – први је корак ка решавању проблема. Ради се о уклањању слојева, постављању тешких питања и усуђивању да се суочите са оним што се налази испод површине.

Треба увек да знамо – у реду је не бити у реду. Али није у реду то игнорисати. Треба да признамо своју несрећу, своје незадовољство и да о томе разговарамо, да потражимо помоћ ако је потребно. Јер само тако и само тада можемо да се надамо да ћемо пронаћи срећу коју сви заслужујемо.

Da li sa rastom bogatstva opada iskrenost kod ljudi?

Преузмите андроид апликацију.