Почетна > Србија
Србија

Табаковић: Наставак политички острашћених изјава о инфлацији

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић саопштила је поводом писања појединих медија и, како је навела, наставка политички острашћених и сензационалистичких изјава о кретањима инфлације у Србији, да је међугодишња инфлација у августу износила 4,3 одсто, што је, како је истакла, мање од међугодишње инфлације у већини земаља централне и југоисточне Европе које се налазе у истом режиму монетарне политике.
Фото: Pixabay, илустрација

Мерена на исти начин и истом методологијом коју примењују све земље Европе, међугодишња инфлација у августу је у Мађарској износила 4,9%, у Румунији 5,3%, док је у Пољској достигла ниво од 5,5% са тенденцијом да достигне и ниво од 6% према оцени појединих аналитичара. Незнатно нижу међугодишњу инфлацију од Србије у августу имала је једино Чешка, где је међугодишња укупна инфлација износила 4,1%“, саопштила је Табаковић.

Међутим, како је нагласила, за разлику од Чешке где је базна компонента инфлације у августу износила 4,8 одсто, у Србији је базна инфлација у августу износила 1,8 процената, што указује на одсуство трајнијих инфлаторних притисака и што потврђује оцену да је актуелна виша инфлација привременог карактера.

“Одговор на питање шта наши грађани имају од тога што је инфлација у нашој земљи нижа него у земљама са сличним режимом монетарне политике је једноставан – њихова примања су очувана у већој мери. Али то питање је и покушај омаловажавања свега постигнутог у претходним годинама. Зашто се поредимо са другим земљама? Као прво да бисмо указали да је инфлација глобални феномен и да излазак из пандемије са собом носи једну димензију глобалних поремећаја на које ни најразвијеније економије не могу да утичу“, каже гувернерка НБС.

Такође, наводи да је важно знати да су све мере предузете у претходним годинама у Србији дале резултате и да су нам помогле да кризу изазвану пандемијом дочекамо знатно спремнији него што смо били током претходних криза.

 

Преузмите андроид апликацију.