Почетна > Свет
Свет

САД: Број страдалих у урагану Хелена повећан на преко 130, милиони без струје

Број жртава олује Хелена у шест америчких савезних држава порастао је на преко 130, а милиони људи су остали без струје и немају приступ интернету.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mike Carlson

Спасилачке екипе у западним деловима Северне Каролине покушавају да дођу до људи чија се судбина још не зна, три дана пошто је ураган Хелена разорио југоисток Сједињених Америчких Држава, преноси Глас Америке.

Број жртава константно расте пошто су радници хитне помоћи стигли до области које су биле изоловане због урушених путева и великих поплава.

Саветница Беле куће за унутрашњу безбедност Лиз Шервуд Рендал навела је да до понедељка поподне није пронађено чак 600 људи који се воде као нестали, уз процену да су неки можда већ мртви.

У тешко погођеном планинском округу Бамкоум у Северној Каролини, где се налази град Ешвил, настрадало је 40 особа, саопштио је у понедељак локални шериф.

Залихе воде и хране су хеликоптерима и авионима достављене становницима подручја која су остала изолована због поплава и нестанка струје.

Гувернер Северне Каролине Рој Купер предвидео је да ће број жртава расти како спасиоци прилазе подручјима изолованим због срушених путева, оштећене инфраструктуре и великих поплава.

Више од два милиона кућа и фирми у Флориди, Џорџији, Северној и Јужној Каролини у понедељак није имало струју, према подацима вебсајта ПоwерОутаге.ус.

Званичници упозоравају да ће обнова и опоравак од велике материјалне штете после урагана бити тешки и да ће дуго трајати.

Амерички председник Џозеф Бајден у понедељак је разговарао са гувернерима Џорџије и Северне Каролине и обећао наставак федералне помоћи за жртве урагана „док год је потребно“.

Потпредседница СД Камала Харис отказала је планиране предизборне активности у Лас Вегасу у Невади, и вратила се у Вашингтон раније него што је планирано да би учествовала у брифинзима у седишту Федералне агенције за ванредне ситуације (ФЕМА).

Њен изборни штаб најавио је да ће Харис посетити регион погођен ураганом „чим то буде могуће, а да се не поремете хитне спасилачке операције“.

Републикански председнички кандидат Доналд Трамп критиковао је Харис што није више укључена у реаговање на ураган и најавио да ће посетити погођени регион.

Он је посетио Валдосту у Џорџији, како је саоштено, да би се информисао о олуји и помогао у дистрибуцији хуманитарне помоћи.

Трамп је такође рекао да је разговарао са милијардером Илоном Маском да се становницима погођених делова који су остали без интернета омогући бесплатни сателитски интернет Старлинк.

Маск је раније званично подржао Трампа као кандидата на председничким изборима.

Ураган Хелена ударио је у обалу Флориде у четвртак увече, изазвао вишедневне пљускове и уништио куће које су деценијама одолевале невременима.

Олуја је путовала ка северу, а цела насеља су збрисана са земљом, док су многе заједнице остале без воде и основних потрепштина.

Putin: Rusija će ostvariti sve ciljeve koje je sebi postavila u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.