Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Промоција уметничког стваралаштва Андреје Каргачин 30. септембра у Клубу СКЦНС-а

Промоција књижевног и уметничког стваралаштва Андреје Каргачин одржаће се 30. септембра у 18 часова у Галерији Студентског културног центра у Новом Саду, који се налази у Улици Владимира Перића Валтера 5.
Фото: СКЦНС
Догађај заједнички организују СКЦНС и Удружење студената књижевности „Уликс”.

Учесници програма су: Андреја Каргачин, и чланови Удружења студената књижевности „Уликс” — Ања Перовић и Зељић Павле, модератори.

О ауторки

Андреја Каргачин (Нови Сад, 1999) је уметница перформанса, позоришна редитељка, кореографкиња, визуелна уметница и списатељица. Завршила је Средњу балетску школу у Новом Саду, Одсек за савремену игру, и позоришну режију на Факултету драмских уметности у Београду. Ауторка је перформанса и инсталација: Соната за виолину и кукурузе Оп. 1946 (Венеција 2020, Gradiska d’Izonco, Италија, 2022); Presepe (Miei morti mi vogliono) (Удине/Трст, Италија, 2022); Queen Elisabeth and Asbestos Snow (Монфалконе/Удине, Италија, 2023); Clara or a Dollhouse (Рим / Gradiska d’Izonco, Италија, 2023/2024), , Holopartizanke (Нови Сад / Београд, 2024),Paranoia Raum (Берлин, Немачка, 2024) и др. Режирала је представе: Баден-баденска лекција о сагласности Бертолта Брехта (Народно позориште, Београд, 2021), Бруклин и мачке у контејнерима Виде Давидовић (Битеф театар, 2021), На унутрашњем мору Едварда Бонда (Новосадско позориште, 2023). Учествовала је на десетак самосталних и групних изложби у Италији и Србији, као и на резиденцијама у Италији, Србији, Шведској и Немачкој. За збирку песама Слободни дани Елене Чаушеску (Завод за пручавање културног развитка, Београд, 2023) добила је Награду „Новица Тадић”, а за роман Акваријум (Лагуна, Београд, 2017) II награду „Доситејево перо”. Једна је од оснивачица уметничке групе Чета-штаб за савремени плес и уметност. Чланица је уметничког колектива Шок задруга / Лед арт. Као кореографкиња, драматуршкиња и извођачица сарађивала је на бројним пројектима у земљи и иностранству.

Књижевна критика о Андреји Каргачин:

Духовита, иронична, горка, збирка Андреје Каргачин несумњиво заслужује велико одличје које је добила. (…) Та слојевита, значењима богата асоцијативност чини ову збирку привлачном за читање и сложеном за тумачење. Онај ко је чита улази са својом визуром у сложен калеидоскоп њених увида и, ако воли поезију, уживаће у томе. (проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић)

Њено песништво постаје опозит стереотипа о женској књижевности, јер тематизује интимну исповест жена које немају право на интиму. Отуд слободни дани из наслова збирке никако не могу бити фрагонаровско пландовање у рококо-идили, већ стални напор: за жену на елитном(!) положају, сви дани су слободни, али управо зато, ниједан није. Сви су „слободни”, јер су безлични континуум перформанса, као лутке у излогу шопинг-мола. (Павле Зељић)

Izložba „Kolaži“ Jana Agarskog otvara se danas u Malom likovnom salonu KCNS

Преузмите андроид апликацију.