Почетна > Свет
Свет

Песков: Неопходна су прилагођавања нуклеарне политике због ескалације тензија

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да је прилагођавање руске државне политике у области нуклеарног одвраћања постало неопходно због ескалације напетости у близини граница Руске Федерације и учешћа нуклеарних сила у сукобу око Украјине на страни режима у Кијеву.
Фото: Wikimedia Commons/Пресс-служба Президента России

„Очигледно је да начин на који се развијала међународна ситуација, начин на који је ескалирала тензија око наших граница, начин на који су нуклеарне силе почеле да учествују у сукобу око Украјине на страни Украјине, начин на који је војна инфраструктура НАТО напредовала ка нашим границама, све је то допринело да се изврше неопходна прилагођавања како нуклеарне доктрине, тако и основа државне политике у области нуклеарног одвраћања“, рекао је Песков, преноси РИА Новости.

Према његовим речима, развој глобалне ситуације захтевао је редефинисање нових услова што значи да ће релевантни документи који дефинишу околности под којима Москва може користити нуклеарно оружје бити ускоро ажурирани.

Председник Русије Владимир Путин упозорио је Запад у среду да би, према предложеним изменама доктрине, Русија могла користити нуклеарно оружје ако буде погођена конвенционалним ракетама и да би сваки напад на своју територију који подржава нека нуклеарна сила, сматрала заједничким нападом.

Измене руске нуклеарне доктрине се, како наводи Ројтерс, сматрају покушајем Путина да постави „црвену линију“ за Сједињене Америчке Државе и њихове савезнике, сигнализирајући да ће Москва размотрити одговор нуклеарним оружјем ако се Украјини дозволи да изврши нападе дубоко унутар Русије помоћу западних ракета дугог домета.

Песков је рекао да су измене нуклеарне доктрине припремљене и биће формализоване, наводећи као разлог за такву одлуку међународну ситуацију, ескалацију тензија близу граница Русије и приближавање НАТО руским границама, као и оно што је назвао „дубљим ангажовањем западних нуклеарних сила у рату у Украјини на страни кијевског режима“.

 

 

 

Lokalni izbori u Podgorici i Kotoru, otvorena birališta

Преузмите андроид апликацију.