Почетна > Србија
Србија

Истраживање Фактор плус: Грађани највише верују Вучићу, најмање катастру

Према најновијем истраживању агенције Фактор плус, грађани највише верују институцији председника Републике Србије, док најмање верују Републичком геодетском заводу.
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Председнику Србије верује 55 одсто грађана, Влади Републике Србије 29, војсци 31, полицији 32, Скупштини Републике Србије 22, Народној банци Србије 38, здравственом систему 30, Пензионом фонду (ПИО) 29, Електро-привреди Србије 25, док најмањи број грађана има поверење у Републички геодетски завод, односно катастар, са 18 одсто поверења.

Истраживање је спроведено на узорку од 2000 испитаника, а осим истраживања ставова о поверењу грађана у институције, анкета доноси и најновије податке о рејтингу странака где је на првом месту СНС са рејтингом од 46.8 одсто.

На другом месту је СПС са 7.7, Странка Слободе и правде 6.9, Крени – промени – Сава Манојловић 4.7, Народни покрет Србије 4.0,Ми снага Србије 4, Нови ДСС 3.7, док се странке Зелено-леви фронт и Србија Центар налазе испод цензуса са 2.3 односно 2.2 одсто подршке грађана.

За поновно служење војног рока позитивно се изјаснило 54 одсто грађана, 36 је против, док 10 одсто грађана нема јасан став о овом питању.

Када је у питању дужина трајања војног рока, они који су се изјаснили позитивно о служењу војног рока истакли су да је најбољи предлог да војни рок траје 75 дана, за шта се изјаснило 48 одсто грађана, док је најмање њих за служење војног рока од 365 дана, само пет одсто грађана.

Директор Фактор Плус Владимир Пејић истакао је за Тањуг да грађани Републике Србије и даље имају највише поверења у председника Вучића.

„Председник Србије успео је упркос бројним изазовима да очува репутацију институције којој грађани највише верују. После председника највише поверења уживају Влада Републике Србије, војска, полиција, скупштина, док најмање поверења имају у Скупштину Републике Србије и катастар“, навео је Пејић.

Он је истакао да се у погледу рејтинга политичких странака ствари не мењају значајно у односу на последња истраживања.

„СНС је остао на водећој позицији, СПС је појединачно такође стабилан, упркос заједничком наступу са СНС на прошлим изборима, док међу опозиционим странкама највећу подршку има странка Драгана Ђиласа“, закључио је Пејић.

Vučić: U Njujorku smo gledali da što bolje politički i ekonomski pozicioniramo Srbiju

Преузмите андроид апликацију.