Почетна > Србија
Србија

Вучић: У Њујорку смо гледали да што боље политички и економски позиционирамо Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, на крају посете Њујорку, да је имао бројне састанке и интензивну агенду, као и да су били веома важни састанци на маргинама Генералне скупштине УН и да је циљ био да се што боље, политички и економски, позиционира наша земља.
Фото: Танјуг Видео

„Претворио се долазак у Њујорк најмање у оно што се види пред Генералном скупштином Уједињених нација, а много више што се збива у ходницима и што се збива на различитим састанцима“, рекао је Вучић за РТС.

Истакао је да је наша делегација гледала да разговара што је могуће више и да позиционира Србију што боље.

„Поделио бих у два дела. Један је тај политички аспект, други је економски аспект и наравно преплетање политике и економије. Мислим да смо неке важне контакте по први пут направили за нашу земљу што се њеног економског напретка у будућности тиче. Што се политике тиче, није лако време пред нама, али ни пред ким у свету није лако време. Ми ћемо морати да радимо више, да радимо снажније, јаче. Мораћемо да поправљамо ситуацију у рударству и енергетици, јер на пољопривреду не можете толико да утичете на сушу, кишу и временске прилике“, рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да је током боравка у Њујорку имао разговоре о АП Косову и Метохији који нису били лаки, наводећи да је са саговорницима имао различита виђења, али да је отворено говорио о позицији Србије.

Вучић је навео да је током тих разговора о ситуацији на АП КиМ разумео „ко је стајао иза неких акција, коме нису сметале, али и ко је био против акција“ које је спроводио режим премијера привремених косовских институција Аљбина Куртија.

Додао је да о детаљима тих разговора не може да говори, јер је такав договор.

Он је истакао да је искрено и отворено говорио о позицији Србије и да „ништа није крио“.

„Имамо различите виђања по одређеним питањима, наше је да наставимо одговорно да се понашамо“, навео је председник.

Према његовим речима, у питању је компликован чвор, а позиција Србије је тренутно таква да мора, са једне стране да чува мир, а са друге стране да чува живот, опстанак и напредак српског народа на АП КиМ.

Вучић је истакао да ће Србија гледати да не направи ниједну грешку, како нико не би имао шта да замери.

„Гледаћемо да не направимо ниједну грешку, да нико нама не може ништа да пребаци, да наша подршка, снага наше економије буде све веће и да наша подршка нашем народу на Косово и Метохији буде све већа“, нагласио је он.

Вучић је оценио да се у свету политички подиже глас малих земаља и да се „антиколонијални и антиимперијални гласови“ чују из Африке, као и све више из Јужне Америке.

Председник је рекао да је у Њујорку током одржавања Генералне скупштине Уједињених нација у фокусу била ситуација на Блиском истоку и да то можда није добра вест за Украјину, али да Европа мора да ради све што може да заустави тај рат.

„Што се света тиче, мислим да не иде у добром смеру. Одједном, усред сусрета Доналда Трампа и Володимира Зеленског, послате су различите и не у потпуности кохеретне поруке“, истакао је Вучић.

Он је додао да је у САД једина суштинска вест Палестина, Израел, а сада Либан и Израел.

„О чему год да се говори овде, па чак и о великим поплавама и урагану на југу Америке, дакле, од Флориде до Јужне Каролине… Блиски исток ‘једе’ америчку пажњу. Што значи да ће се они томе посвећивати више. Нисам сигуран да је то сјајна вест за Украјину. Европа мора да ради све што мозе да заустави тај рат. (Председник Француске) Макрон је учинио све да се заустави крвопролиће на Блиском истоку, али није то једноставно. Ми немамо тај утицај. Европа мора да покуша да заустави сукоб у Украјини“, напоменуо је Вучић.

Говорећи о свечаном пријему „Сербиа Беyонд Футуре“ који је одржан у Њујорку, Вучић је истакао да је Србија „спојила неспојиво“ јер је успела да доведе истакнуте представнике две најмоћније партије у САД, као и друге важне госте.

Он је навео да је додатни значај тог скупа, када су представљени потенцијали Србије од вештачке интелигенције, биотехнологије до „Експа 2027“, што се то догодио уочи америчких председничких избора.

Председник је нагласио да је на пријему био нови помоћник државног секретара Александар Касаноф, задужен за Западни Балкан, као и Ричард Гренел из Трампове Републиканске партије и Ерик Сволвел, истакнути демократски конгресмен и један од блиских пријатеља Камале Харис.

„Најмоћније госте имали смо из САД, али смо имали и девет министара спољних послова, једну председницу, једног премијера. Дакле, веома сам срећен, јер су ти људи дошли да покажу поштовање према Србији“, рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија мора да настави да ради на прикупљању подршке.

Вучић је навео да је срећан што неке друге земље већ препознају Србију као државу која ради на пољу технолошког напретка, као и напретка у области вештачке интелигенције и науке.

„Ми радимо на томе и срећан сам што је неке друге земље већ препознају Србију, а много ће нам значити у 2025. што ћемо да председавамо групом земаља партнерства за вештачку интелигенцију, да будемо по том питању препознати. Бићемо још један камичак који показује колико смо заинтересовани и колико вредно радимо по том питању, али то је будућност“, истакао је председник.

Последњег дана вишедневне посете Њујорку, где је имао билатералне састанке са 40 светских лидера и говорио на Генералној скупштини Уједињених нација, Вучић је рекао да све што Србија може да уради, то је да размишља о унапређењу технологије и иновацијама.

„Причамо о улагању о науку, али стварном улагању у науку. То не значи да се додворавамо некоме, већ желимо да поможемо онима који су изузетно продуктивни“, навео је Вучић.

Arno Gujon: Vučićevo pominjanje „woke“ kulture u UN izazvalo veliku pažnju

Преузмите андроид апликацију.