Почетна > Свет
Свет

Луксембург: Протест током посете папа Фрање, ухапшене активисткиње за права животиња

Три активисткиње непрофитне организације Људи за етичко поступање према животињама (ПЕТА) ухапшене су након што се једна од њих бацила испред возила папа Фрање у Луксембургу протестујући због повезаности Ватикана са борбама са биковима.
Фото: Танјуг/AP Photo/Omar Havana

До инцидента је дошло док је конвој возила, међу којима је био папамобил 87-огодишњи папе Фрање, пролазио Луксембургом у четвртак, када је једна учесница протеста прескочила барикаду и бацила се испред возила папе.

На снимку инцидента који је објавила ПЕТА, као и на снимцима локалних медија, види се како се активисткиња баца на колена, држећи транспарент и, како преноси Политико, поручујући папи да „престане да мучи бикове“.

Активисткињу ПЕТА убрзо је одвукла безбедносна служба папе, заједно са још две активисткиње, које су такође покушале да допру до папамобила. Све три су ухапшене.

ПЕТА је у саопштењу навела да су учеснице протеста задобиле повреде приликом привођења, али је навела да то „насиље“ није „ништа у поређењу са окрутношц́у према животињама у аренама за бикове“.

Ова организација за права животиња позвала је папу да оконча повезаност Римокатоличке цркве са „окрутним, нехришц́анским борбама с биковима“.

Борбе са биковима, током којих се бик убија пред публиком, практикују се у Шпанији, Португалији и јужној Француској, као и у деловима Латинске Америке.

Папа Фрања допутовао је у четвртак у једнодневну посету Луксембургу, а данас ће боравити у Белгији.

Izrael tvrdi da je oborio raketu iz Jemena koristeći sistem PVO Erou

Преузмите андроид апликацију.