Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Уколико се скрати данашња расправа, о литијуму могуће у понедељак

Скупштина Србије наставља данас у 10 часова расправу по амандманима на ребаланс буџета, а председница Парламента Ана Брнабић наводи да уколико се та расправа скрати и вечерас дође до гласања, онда би о захтеву опозиције за забрану истраживања литијума и бора, могло да се расправља већ од понедељка.
Фото: Народна скупштина Републике Србије/Пеђа Вучковић

„Данас настављамо рад по амандманима којих је 146 тако да тај број значи по пословнику да ми можемо да разговарамо о томе 14 сати. Уколико опозиција жели да говоримо о пројекту Јадар, могли смо да се договоримо да имају само оне амандмане на ребаланс буџета на којима инсистирају“, рекла је она за РТС.

Брнабићка је нагласила и да је тачно то са једне стране што каже опозиција да је било и много више амандмана, али како је додала, када их је било много више то је значило да ви у ствари злоупотребљавате тај институт амандмана да би продужили време седнице и купили време за неке друге расправе.

Према њеним речима та злоупотреба је очигледна, а то се најбоље види да кад дође дан за гласање ти који су предлагали амандмане, не да не гласају за њих него нису чак ни присутни на гласању.

Председница Скупштине Србије је додала и да она што се тиче теме о АП Косову и Метохији нема никакав проблем да то буде у редовном заседању Парламента.

„Ја очекујем заиста читав низ изузетно важних закона за нашу земљу и за све наше грађане у редовном заседању од 1. октобра па до краја године“, рекла је она.

Брнабић је нагласила и да је ове године наступ делегације Србије, предвођене председником Александром Вучићем у УН другачији и да је разлика у односу на претходне године очигледна, јер је био праћен низом састанака, протоколарних састанака, као и учешћем на различитим церемонијама, где је Србија била позивана.

Према њеним речима поруке које је у свом говору у УН упутио Вучић важне су због очувања и борбе за територијални интегритет Србије и за објашњавање када је свет почео да како истиче „срља у хаос“.

Брнабићева подсећа да је то кренуло 1999. године агресијом НАТО-а на Србију, а да је 2008. године продубљено када су државе пожуриле да прихвате такозвано независно Косово.

Председница Народне скупштине изјавила је и да је када је КиМ у питању, реторика сада оштрија, али санкције за Приштину и даље изостају, као и дијалог.

Она је нагласила и да је новина другачији став приштинских савезника нарочито специјалног изасланика Немачке за Западни Балкан Мануела Зарацина према Приштини и према премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију.

Подсетила је на став Зарацина, који је рекао да ако Курти не промени став и не укине мере забране за прелаз српске робе, Приштина може да буде искључена из Цефте.

Говорећи о Бриселском споразуму, Брнабић је истакла да је председник Србије већ јасно рекао да смо преварени, као и да локални избори изостају, иако је то један од главних захтева са којим су сагласне и западне дипломате и да ће се о овом питању расправљати на редовном заседању Скупштине.

Она је навела да је разговарала са премијером Милошем Вучевићем да се, у сарадњи са Министарством правде, оформе и успоставе специјална тужилаштва која ће се бавити злоупотребом, кршењем људских права и процесуирањем тих злоупотреба на територији КиМ и додала да су ови закони важни за Србе који живе тамо.

Poslanici Skupštine Srbije danas nastavljaju rad

Преузмите андроид апликацију.