Почетна > Србија
Србија

На Светосавском балу у Бечу очекује се 2.500 званица

Више од 150 званица присуствовало је данас, у београдском Аероклубу, званичној презентацији Светосавског бала, који ће крајем јануара следеће године бити одржан у царској палати Хофбург у Бечу.
Фото: City of Vienna/Kancelarija Grada Beča u Beogradu

Светосавски бал, који ће традиционално имати хуманитарни карактер, биће одржан 31. јануара 2025. године, а прикупљена средства биће усмерена Хуманитарној организацији Срби за Србе, за нови дом самохране мајке Љиљане Дукић из Обреновца и њене три ћерке.

Председник Српског центра Милан Видовић каже да је тај бал најпрестижнија манифестација наше дијаспоре.

„Поносни смо што успевамо да догађај из године у годину дижемо на виши ниво. Прошле године више од 2.000 гостију присуствовало је балу, док у јануару очекујемо 2.500 званица. „, рекао је Видовић.

Истиче да је Светосавски бал један од 15 који се одржавају у палати Хофбург.

„Ове године смо остварили сарадњу и са студентима Факултета ликовних уметности (ФЛУ) са жељом да што већи број младих препозна значај Светосавског бала, а који је са вишевековном традицијом у Аустрији“, рекао је Видовић.

Додао је да ће бал бити прилика и да се представи туристичка понуда Србије, као и да је до сада резервисано више од 1.200 места.
„Овогодишњи домаћин је Општина Свилајнац и они ће на балу представити богати туристички потенцијал и локалну културу“, казао је Видовић.

Марија Моровић из Хуманитарне организације Срби за Србе захвалила је Српском центру на прилици да детињство Славице, Катарине и Иве заједно учине срећнијим.

„Наша хуманитарна организација је настала иницијативом неколико људи из дијаспоре да помогну нашем народу у матици. Посебно смо срећни што смо, 19 година касније, партнери баш на највећем догађају дијаспоре, на Светосавском балу“, рекла је она.

Српски центар, као организатор Светосавског бала, најавио је проширење бала са музичким програмом у две сале – Агапе сала са боемском музиком и Форум сала са диџејем и рок музиком.

На балу ће у јануару наступити певач Марко Луис.

Међу присутнима на презентацији Светосавског бала у Аероклубу били су Филип и Даница Карађорђевић, као и глумица Јелена Гавриловић.

Идеја за организовање Светосавског бала настала је када је друштво „Јохан Штраус“ из Беча затражило подршку српских привредника у Аустрији за штампање сабраних дела тог уметника.

У оквиру тих дела налазио се и „Српски кадрил“ који је први пут свечано изведен на балу у Бечу 1846. године.

Кнез Милош Обреновић је Словенским балом желео да окупи угледне Србе који су живели и радили у аустријској престоници у то време, а међу њима су били и Вук Стефановић Караџић и Бранко Радичевић.

Након 100 година паузе, у јануару 1998. године поново је одржан Српски бал у Бечу, овога пута под именом „Светосавски бал“, по првом српском архиепископу и ктитору српском Атонског манастира Хиландара – Светом Сави.

Вековима Словенски бал, односно деценијама Светосавски бал, представља најгламурозније и најпрестижније окупљање српске заједнице у иностранству.

 

Ministar Marko Đurić predstavio Srbiju na Forumu „Partnerstva za bezbednost minerala“

Преузмите андроид апликацију.