Почетна > Србија
Србија

Министар Марко Ђурић представио Србију на Форуму „Партнерства за безбедност минерала“

Министар спољних послова Марко Ђурић представио је данас Србију на Форуму „Партнерства за безбедност минерала“ („Minerals Security Partnership“), платформе која окупља 14 индустријски развијених земаља, Европску унију (ЕУ) и САД, као и њихове партнере, са циљем да се осигурају стабилни глобални ланци снабдевања минералним ресурсима.
Фото: Танјуг/МСП

Ђурић је, обраћајући се на Форуму, организованом на маргинама заседања Генералне скупштине УН, истакао да Србија препознаје неопходност стратешке сарадње на овом пољу, јер је реч о осигуравању предвидивог економског раста и технолошког развоја, саопштило је Министарство спољних послова.

Као држава са значајним минералним ресурсима, Србија, према речима Ђурића, подржава принцип транспарентности и одрживости када је реч о експлоатацији и успостављању одрживих ланаца снабдевања, свесна да је доступност стратешких сировина за многе и безбедносно питање.

„Како потражња за важним минералима расте, морамо да дефинишемо наше стратешке приоритете када је реч о минералима који су кључ нашег економског и индустријског развоја. Овакво проспективно размишљање је кључно за управљање у условима нове технолошке револуције и осигурање трајног напретка и просперитета Србије“, навео је Ђурић.

Он је додао да је Србија заинтересована за технолошке иновације у области рударства и прераде руда, како би се гарантовали највиши стандарди у заштити животне средине, и то ће бити наш приоритет.

Према његовим речима, Србија очекује да ће јој учешће у Форуму „Партнерства за безбедност минерала“ омогућити бољи приступ тржиштима и технологијама, и помоћи у прављењу квалитетних и поузданих партнерстава за експлоатацију и прераду минерала у нашој земљи, додаје се у саопштењу.

 

Vučić sa Micotakisom o odnosima dve zemlje, regionu i situaciji u AP Kosovo i Metohija

Преузмите андроид апликацију.