Почетна > Свет
Свет

Ердоган се нада да ће нови председник САД имати боље односе са Анкаром

 Турски председник Реџеп Тајип Ердоган данас је изјавио да се нада да ће нови председник САД остварити боље односе са његовом земљом, пошто је Анкара у прошлости била разочарана и републиканцима и демократама, јавили су турски медији.
Фото: Танјуг/(AP Photo/Denes Erdos, File

Како је пренео јавни сервис Хабертурк, Ердоган је у разговору са турским новинарима пред одлазак у Њујорк ради учешћа на Генералној скупштини УН, рекао да Турска и даље жели да јој се врати новац који је потрошила на ловце Ф-35 након што је искључена из програма производње ових авиона због куповине руских ракетних система.

„Ја се надам да ко год дође на место председника САД, неће учинити да нам недостаје одлазећи лидер“, казао је он.

Бивши председник Доналд Трамп увео је санкције Турској због куповине руских ракетних система, подсетио је Ројтерс.

Обраћајући се турским новинарима у Њујорку пре него што је напустио Генералну скупштину УН, Ердоган је рекао да Турска, која је такође кандидат за чланство Европску унију, не може да подреди своју будућност на основу заустављене кандидатуре за чланство у ЕУ и да мора да продуби своје односе са свим актерима и регионима.

Турска, чланица НАТО-а, последњих месеци је изразила интересовање за придруживање организацијама БРИКС-а и Шангајске организације за сарадњу (ШОС), које укључују Кину и Русију.

Анкара такође жели да продуби везе са АСЕАН организацијом земаља југоисточне Азије.

Ердоган је рекао и да потенцијално учешће Турске у организацијама БРИКС-а и АСЕАН-а није алтернатива њеном чланству у НАТО-у, већ да уместо тога пружа додатне могућности економске сарадње.

„БРИКС и АСЕАН су структуре које се, што се нас тиче могу похвалити могућностима за унапређење наше економске сарадње“, рекао је Ердоган.

„Укључивање у ове структуре не значи напустити НАТО. Не мислимо да су овај савез и сарадња алтернатива једна другој“, нагласио је турски председник.

Ердоган је говорио и о израелским нападима на Либан, истакавши да ће се удари на милитантну групу Хезболах наставити све док Запад буде остао нем.

Турска је осудила израелску офанзиву у Гази, као и њихове нападе на Либан.

Ердоган је казао да су ваздушни удари на Либан доказ да Израел настоји да прошири рат у Гази на већи део региона, додајући да су УН немоћне да их зауставе.

Он је додао да све док свет буде нем, а западне земље наставе да дају израелском руководству оружје као подршку, масакри ће се наставити.

 

Poljski sud osudio državljane Ukrajine i Belorusije zbog špijunaže za Rusiju

Преузмите андроид апликацију.