Почетна > Србија
Бизнис Србија

Развојна агенција Војводине позива домаће компаније на B2B састанке са представницима агробизнис кинеских компанија

У оквиру 56. круга истраживања „Испитивање пословне климе у АП Војводини“, које Развојна агенција Војводине спроводи квартално са циљем да утврди како привредници оцењују тренутну ситуацију на тржишту и очекивања у погледу будућих тржишних кретања.
Фото: PrtSc

У јунском истраживању учествовало је 137 предузећа која послују у свим секторима делатностима, а главни налази истраживања показују позитивна очекивања привредника на нивоу привреде Војводине у следећим категоријама: укупно пословање, продајне цене, сарадња са страним клијентима и промена броја запослених лица.

„Истраживање је показало да је порастао укупни индекс пословне активности, при чему сектор индустрије бележи посебно изражен раст, који је подстакнут повећањем производње у аутомобилској и прехрамбеној индустрији, као и у сектору информационих технологија. Сектор услуга такође бележи стабилан раст. Повећан је број нових уговора, а многе компаније из области телекомуникација, туризма и финансијских услуга бележе пораст броја клијената“, поручио је Дарко Буљешевић, директор развојне агенције Војводине.

Буљешевић додаје да процес дигитализације и модернизације пословања видно доприноси повећању ефикасности и продуктивности, што додатно подстиче раст.

„Инвестиције у дигитализацију и модернизацију производних процеса су такође у фокусу многих компанија. Предузетници препознају значај технологије у унапређењу пословања и конкурентности на тржишту. Поред тога, многе компаније планирају проширење својих капацитета и увођење нових производа и услуга, а привредници кажу да додатном оптимизму доприносе различите мере подршке, попут субвенција за иновације, олакшице за запошљавање младих и пореских олакшица за инвестиције“, закључио је Буљешевић.

Упркос изазовима (цене сировина и енергената настављају да расту, пораст трошкове пословања, курс динара у односу на евро показује варијације), већина испитаних предузетника има позитивна очекивања за будућност. Више од 70% предузетника планира нова запошљавања у наредном периоду, што указује на оптимизам у вези са растом пословања. Такође, 65% предузетника предвиђа повећање обима пословања, што је охрабрујући знак за целокупну привреду.

Srbija najveći uvozni i izvozni spoljnotrgovinski partner Crne Gore

Преузмите андроид апликацију.