Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Блештаво у пар корака: Најлакши начин за чишћење собних биљака, после овог креће рапидан раст

Нека ваше биљке засијају као никад пре.
Фото: Pexels/shkrabaanthony

Веома је важно да знате правилан начин како да очистите листове собних биљака. Слој прашине на лишћу ће блокирати сунчеву светлост и смањити способност биљке за фотосинтезу, што је начин на који се биљка храни, нарочито токо хладних месеци када је сунчеве светлости мање. Периодично чишћење листова ваших собних биљака побољшава и биљку и ваше унутрашње окружење. Читајте даље да бисте научили како правилно очистити листове биљака.

Најбољи начин да утврдите да ли је биљци потребно чишћење јесте да је протрљате прсте по листовима. Ако можете да осетите или видите више прашине него што можете да одувате, време је за чишћење.

Шта вам је потребно:

Флашица са распрскивачем
Млазница за прскање или црево
Кофа
Влажна крпа
Мекана крпа или четка
Чврста четка
Пластична фолија
Детерџент за суђе
Обришите лишће

Ова метода је одлична за биљке које имају само неколико листова, као што су младе биљке све врсте драцена или биљке банане. Након почетног чишћења, можете спречити накупљање прашине на листовима тако што ћете користити меку крпу за прашину сваки пут када бришете прашину са свог намештаја или подова.

Оперите биљку млазницом за прскање

Најлакши метод за чишћење средњих до великих собних биљака је да их преместите у кухињски судопер, туш или напоље и исперете их млазницом за прскање. Држите притисак воде на ниском нивпу и тестирајте воду пре прскања да бисте били сигурни да је млака – вода која је превише топла или превише хладна може да повреди листове биљке. Нежно подуприте лишће или стабљике листова руком док прскате.

Магла из спреја

За биљке које не могу да поднесу силу млазнице за прскање, бочица за прскање је одлично решење. Сукуленти, кактуси и бонсаи су међу биљкама које се најбоље чисте замагљивањем из боце са распршивачем.

Потопите биљку у воду

Мање биљке се могу очистити држањем основе биљке на нивоу тла, преокретањем у кофу воде и гурајући листове под водом. Претходно заливање земље помоћи ће да се спречи испадање земље када се лонац преврне. Такође можете умотати пластичну фолију око основе биљке како бисте задржали земљу током чишћења. Опет, обавезно користите млаку воду и оставите да се биљке осуше пре него што их вратите на место.

Користите нежни сапун

Ако су ваше биљке веома прљаве, можете их попрскати разблаженом мешавином воде са сапуном, а затим их осушити цревом или потопити у судопер напуњен чистом водом. Користите око 1/4 кашике сапуна за суђе на 1 литар воде. Биљке које не могу да поднесу испирање у судоперу могу се попрскати чистом, млаком водом да би се сапун испрао.

Обришите прашину меком четком

Неке биљке имају лепљиве или нејасне листове које се једноставно не могу лако очистити, док друге -као што су афричке љубичице – не воле да им се листови смоче. У овим случајевима можете користити меку четку као што је четка за печурке да веома нежно уклоните прашину са лишћа.

Сирће или лимунов сок за тврдокорне мрље

Ако тврдокорни остаци и даље остају на листовима, можете покушати да их уклоните с мало сирћета или лимуновог сока. Разблажите сирће или лимунов сок у води, умочите папирни пешкир у раствор и нежно га нанесите на остатке. Оставите да одстоји неколико минута и обришите га.

Пазите да вашој биљци не доспе више сирћета или лимуновог сока него што је потребно, и не заборавите да уклоните вишак када завршите.

Додатни савети за чишћење собних биљака

Орезујте мртве или оштећене листове: Када чистите биљке, такође је одлично време да их додатно средите уклањањем мртвих, смеђих или жутих листова. Ако је лист олабављен, уклоните га руком. У супротном, користите чисте траке или маказе.

Никада не скидајте чврсто причвршћен, отпоран лист. Одрежите само врхове листова који су постали браон с биљака које су постале превише суве.

Очистите лонац: Ако су со или минерали формирали бели слој на спољашњости или ободу саксије, уклоните биљку и темељно очистите саксију. Оперите лонац разблаженим раствором избељивача од једног дела избељивача на 10 делова воде.

Очистите остатке соли чврстом четком, а затим добро исперите саксију пре него што пресадите биљку. Да бисте спречили будуће накупљање на саксијама, повремено исперите земљу водом и пустите да се потпуно оцеди.

Често постављана питања

Који је најбољи начин за чишћење листова биљака? Обришите листове или их попрскајте водом. Ако је могуће, потопите биљку у воду. Ако су листови биљке још прљави, можете их попрскати раствором разблаженог сапуна за суђе у води.

Како да учиним да лишће биљака природно сија? Листови биљака ће имати природан сјај када су чисти. Попрскајте или замаглите своје биљке водом да бисте уклонили накупљену прашину, а затим нежно уклоните све капљице воде папирним убрусом. Редовно чистите прашину да бисте одржали сјај.

Како могу дезинфиковати листове биљака? Раствор сапуна за посуђе разблажен у води треба да буде довољан за дезинфекцију листова. Такође можете покушати да нежно оперете листове сирћетом или лимуновим соком, али обавезно претходно разблажите ове киселине у води.

Kako da vam začinsko bilje ostane dugo sveže

Преузмите андроид апликацију.