Почетна > Бизнис
Бизнис

Мали: Буџет је основа за функционисање државе

Први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је сваки буџет основа за функционисање државе, односно за исплату плата, пензија и за даљи наставак инвестиција.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Он је рекао да је Србија за првих осам месеци зарадила чак 132,5 милијарди динара, што је преко милијарду евра више прихода и да је зато држава изашла са једним позитивним и развојним ребалансом буџета.

„Желимо да видимо шта су нам приоритети, где да усмеримо тај вишак новца како би наставили убрзан раст и развој наше Србије. Све што радимо у овом ребалансу буџета и у буџету за наредну годину, који ћемо припремити врло брзо, усмерено је ка даљем убрзаном расту и развоју наше економије и ка даљем подизању животног стандарда“, рекао је Мали за ТВ Пинк.

Он је подсетио да је основни циљ Србија 2027. да до децембра те године просечна плата у Србији буде 1.400 евра, просечна пензија 650 евра, а минимална зарада 650 евра.

Према речима министра, Србија ће 2027. бити и домаћин највеће светске изложбе Експо 2027, који осим што је велика част за нашу земљу повлачи са собом и огромне обавезе.

Мали је навео и да је Србија за првих шест месеци ове године са 4,3 одсто раства бруто домаћег производа (БДП) друга најбржа растућа економија у Европи, одмах после Малте.

„Не сећам се да смо икада у неком претходном периоду претходне власти били једна од две или три најбрже растуће економије у Европи“, нагласио је министар финансија Србије.

Додао је и да су стране директне инвестиције (СДИ) у првој декади септембра биле 3,2 милијарди евра и за 12,1 одсто су веће него прошле године у исто време, при чему је како је подсетио прошла година са 4,5 милијарде евра СДИ била апсолутно рекордна.

Мали је рекао и да преко 60 одсто свих инвестиција које долазе у регион Западног Бакана долазе у Србију.

„Сваке године пробијамо рекорде када је реч о СДИ, а то значи да смо се потпуно променили, да смо атрактивнији, конкурентнији, привлачнији за инвестиције. То значи и отварање фабрика у Србији, отварање нових радних места“, рекао је Мали.

Министар је подсетио и да је стопа незапослености данас у Србији  најнижа у историји и да је тренутно 8,2 одсто, док је, са друге стране, стопа запослености никад већа на укупан број становника и да 2,360 милијарди људи раде, плаћају доприносе и примају плату.

Навео је и да је курс динара стабилан упркос свим глобалним изазовима, да имамо никад веће девизне резерве које су преко 28 милијарди евра, али и да такође имамо 47, односно 48 тона злата у трезорима што никада није био случај.

Како је истакао, држава је потпуно ликвидна и све своје обавезе исплаћује у дан и динар.

“ То све доказује да се наша земља на прави начин носи са свим изазовима „, нагласио је Мали.

Додао је и да ће од 1. јануара наредне године, зараде у јавном сектору бити повећане осам одсто, при чему ће за просветаре и васпитаче повећање бити 12 одсто.

„Просветари добију 50 одсто више него остали, управо са жељом да унапредимо њихов положај и да достигнемо онај циљ о коме разговарамо и са којим излазимо пред синдикате, а то је да ту основну зараду изједначимо са просечном зарадом у републици“, рекао је Мали.

Мали је истакао и да ће од 1. јануара 2025. минимална зарада бити већа за чак 13,7 одсто и износити 53.592 динара, или 457 евра, што је, како је подсетио, огромна разлика у односу на 2010. када је минимална зарада била 15.700 динара.

Према његовим речима, до краја ове године просечна плата у Србији биће преко 900 евра.

Подсетио је и да од 1. децембра ове године бити повећане и пензије двоцифрено, односно за 10,9 одсто и следеће године имаћемо у просеку пензије од  435 евра.

Министар је навео и да се као што је и председник Вучић обећао, подиже и једнократна накнада за прворођено дете на 500.000 динара, за другорођено на 600.000 динара, док је накнада за треће рођено дете 2.280.000 динара, а  за четврто рођено дете 3.180.000 динара.

 

 

Nemačka ekonomija pod sve većim pritiskom, poslovno raspoloženje ponovo u padu

Преузмите андроид апликацију.