Почетна > Свет
Свет

Борељ: ЕУ ће наставити да подржава Украјину, без обзира на нову администрацију САД

Европска унија ће наставити да подржава Украјину у сукобу са Русијом, а тај став неће зависити од поступака нове америчке администрације, изјавио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ у Њујорку, након састанка Савета безбедности УН о ситуацији у Украјини.
Фото: Танјуг/AP

Одговарајући на питање да ли се Европска унија спрема да промени политику по питању помоћи Украјини у случају да републикански кандидат Доналд Трамп буде изабран за председника на новембарским изборима у САД, Борељ је рекао да не зна шта ће америчка администрација да уради или неће, али да је у овом тренутку подршка Европске уније – војна, цивилна, економска, финансијска и хуманитарна – већа од помоћи САД, преноси Укринформ.

„До сада смо издвојили више од 100 милијарди евра, од којих 45 милијарди евра војне помоћи“, навео је Борељ.

Он је навео и да на почетку рата нико није очекивао да ће Украјина пружити отпор, јер је Русија била четврта земља у свету по војним издацима, док је Украјина била на 35. месту.

„Да ли се сећате шта смо у почетку понудили Украјини? Шлемове. Сада нудимо Ф-16 и то чини разлику. Једно је сигурно: све док се Украјина опире, ми је морамо подржавати. У супротном, направићемо историјску грешку“, рекао је високи представник ЕУ, наводи украјинска агенција.

 

 

U EU je 69 odsto građana koristilo veb-lokaciju ili aplikaciju javnog organa

Преузмите андроид апликацију.