Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Биљне намирнице изузетно богате протеинима

Вашем телу је потребно стално снабдевање протеинима за обављање функција као што су изградња мишића, производња хормона и неуротрансмитера.
Фото: Pixabay/ ischaap

Ако пратите типично здраву исхрану која укључује и животињске и биљне изворе протеина, задовољавање дневних потреба за протеинима требало би да буде релативно лако.

Међутим, неки људи на биљној исхрани тешко могу да саставе оброке и грицкалице богате протеинима. То је зато што многе биљне намирнице генерално имају мало овог важног нутријента.

На срећу, постоји много намирница биљног порекла, укључујући поврће, које су изненађујуће богате протеинима. Можете укључити ово поврће богато протеинима у своју исхрану.

Сочиво

Постоји разлог зашто је сочиво омиљено међу дијететичарима и нутриционистима. Ови мали драгуљи су препуни биљних протеина и богати витаминима и минералима као што су фолна киселина, гвожђе, магнезијум и калијум.

Пасуљ

Као и сочиво, пасуљ је богат протеинима. Такође су одличан извор фолата, витамина који је посебно важан током трудноће јер игра важну улогу у развоју фетуса.

Зелени грашак

Зелени грашак је потцењено поврће које заслужује мало простора на вашем тањиру. Не само да је грашак богат протеинима, већ 1 шоља покрива преко 20 процената ваших потреба за витаминима А, Ц и К, плус витаминима Б фолата и тиамина.

Кикирики

Иако се кикирики обично сматра орашастим плодовима, он је заправо махунарка. Кикирики и путер од кикирикија су богати протеинима и, за разлику од већине другог поврћа, добро се слажу и са слатким и са сланим састојцима. Поред протеина, кикирики је добар извор магнезијума, фолата и витамина Е, који функционише као снажан антиоксиданс у телу.

Шаргарепа

Ово поврће је изненађујуће богато протеинима. Богат је заштитним флавоноидним антиоксидансима и богат је извор витамина А, Ц, К и фолата.

Evo zašto morate jesti žumanca

Преузмите андроид апликацију.