Почетна > Србија
Србија

Мали: Србија међу најбрже растућим економијама у Европи

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да Србија има други највећи раст БДП-а у Европи у првој половини години од 4,3 одсто раста и да полако, али сигурно улази у најбрже растуће привреде у Европи.
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Образлажући Предлог закона о изменама и допунама Закона у буџету за 2024. годину на седници Скупштине Србије, Мали је рекао да тај предлог Закона произилази из стања у којем се наша привреда тренутно налази и да је дефинисан циљевима и опредељеним циљевима које су дефинисани у програму Србија 2027.

„За остварење тог програма по којем не само да треба да уложимо додатан новац у инфраструктуру по целој нашој Србији, у 323 пројекта која треба да подигну квалитет инфраструктуре у нашој земљи, већ нам је то циљ који треба да доведе до тога да нам просјечна зарада у Србији на крају 2027. године буде 1.400 евра, просечна пензија 650 евра и минимална зарада 650 евра“, рекао је Мали.

Он је нагласио да је стопа раста БДП-а у првој половини ове године 4,3 одсто.

„Ми смо друга земља у Европи по том податку и по том резултату, дакле одмах иза Малте. То значи да полако али сигурно улазимо у тај круг најбрже растућих економија када је Европа у питању. Наша економија је међу топ пет најбрже растућих економије у Европи. Дакле, основни циљ који смо желели, а то је да нам економија убрзано расте, да се убрзано приближавамо стандардима Европске уније, управо на овај начин то и остварујемо“, поручио је Мали.

Он је истакао да ће Србија ове година имати око 76 милијарди евра бруто домаћег производа.

„Да вас подсетим, 2012. године БДП, дакле вредност свега што се произведе у нашој економији био је 33,4 милијарди евра. До краја године очекујем стопу раста од 3,7 или 3,8, одсто, дакле и даље ћемо бити међу топ две или три економије у Европи. То је веома, веома важно, јер што брже растемо, што више растемо, то нам је основа и за подизање плата, подизање пензија, подизање минималне зараде и даљих инвестиција и у пољопривреду, и у културу, и у екологију, и у здравство и све оно што је на крају крева и део овог ребаланса буџета“, рекао је Мали.

Premijer Vučević oštro odgovorio poslanicima opozicije

Преузмите андроид апликацију.