Почетна > Свет
Свет

Најпознатији пријатељи на свету славе 30 година постојања – На данашњи дан пре тачно 3 деценије изашла је прва епизода популарне серије „Friends“

Најпознатији пријатељи на свету славе 30 година постојања! Серија „Friends“ која је освојила срца гледалаца широм света данас прославља 30 година од своје премијерне прве епизоде.
Фото: PrtSc/Instagram/friendstveveryday

Серија је званично почела са емитовањем 22. септембра 1994. године, пре тачно 30 година, на америчком програму ен-би-си (NBC).

Емитовала се пуних десет година, а последња епизода приказана је 6. маја 2004. године.

Пријатељи са „пуно смеха“

Серија „Friends“ односно „Пријатељи“ је хумористичког карактера. Радња прати шест пријатеља, Рејчел, Монику, Фиби, Чендлера, Џоија и Роса који се из епизоде у епизоду на духовит начин суочавају са изазовима и свакодневницом живота.

Њихов однос временом постаје, како на екранима, тако и у приватним животима, све ближи с тога се данас многи поистовећују са главним ликовима и њиховим односима, који иду од породичних, љубавних до комшијских. Ова популарна шесторка коју су тумачили Џенифер Анистон, Кортни Кокс, Лиса Кудроу, Метју Пери, Мет Лебланк и Дејвид Швимер креирана је од стране Марте Кауфман и Дејвида Крејна, а снимана је у студију продукцијске куће Варнер Брос.

Радња серије се одвија у Њујорку, иако је званилно снимана у Бербанку у Калифорнији, а упечатљиве локације у које се приказују у серији су Моникин и Рејчлин стан и стан преко пута у коме су живели Чендлер и Џои. Такође још једна позната локација је чувени кафић испод њихове зграде назван Централ Перк.

Свака сезона имала је или 24 или 25 епизода, сем последње која је имала 18, а време трајања једне епизоде било је око 20-ак минута.

Фото: PrtSc/Instagram/friendstveveryday
Гледаност серије је била константна

Како је серија обитавала добрим хумором, не треба се чудити што је за десет година популарност серије није опадала. Прва сезона достигла је гледаност 24,3 милиона, друга сезона 29,4, трећа 24,9, четврта 24, пета 23,5, шеста 20,7, седма 20,7, осма 24,5, девета 21, 8 и десета сезона 22,8. Последњу епизоду серије Пријатељи пратило је чак 52,5 милиона људи, што је чини петом најгледанијом последњом епизодом у историји САД-а. Још једне од гледанијих епизода биле су 12 и 13 епизода у другој сезони, које су достигле већи рејтинг од премијерне последње епизоде.

Не само што је за десет сезона, ова америчка серија обарала рекорде и задржавала милионску публику из епизоде у епизоду, већ је наставила да живи и 30 година касније, са честим репризирањем и препричавањем главних анегдота пријатеља.

У Србији је ова серија била приказивана на тв програму Б92, затим Пинку и Првој.

Једна од набољих серија свих времена

Серија „Пријатељи“ према свим светским листама уврштава се у најбоље серије свих времена. За време свог приказивања освојила је Еми награду за најбољу хумористичку серију, златни глобус, награде публике, медијску награду као и бројне номинације.

Ликови су били плаћени на самом почетку око 20.000 долара, док су за последње две сезоне примали по милион долара за епизоду.

Серија је свих шест ликова учинила славним и препознатљивим, а 2021. године је урађена и специјал епизода под називом „Friends: The reunion“ – Пријатељи – поново заједно, где су глумци евоцирали успомене са снимања свих 10 сезона.

Серија је приказивана у још 100 земаља у свету.

И дан данас се раде истраживања самог феномена серије и великог утицаја којег је оставила у култури широм света, поготово данас када је култура 90-их поновно оживљена.

Tramp: Prekasno je za još jednu predsedničku debatu, Amerikanci počeli da glasaju

Преузмите андроид апликацију.