Почетна > Србија
Србија

Вучевић: Обавезно служење војног рока требало би да почне у септембру 2025.

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да је идеја да обавезно служење војног рока, у трајању од 75 дана, почне у септембру 2025. године, односно да прва класа војника буде на јесен те године.
Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска србије

Он је, на Повленском сабору, рекао да у овом тренутку није само питање измене закона и административних техничких мера, већ да следи и припрема касарни, логистике, као и медицинских центара у којима ће се врштити прегледи регрута.

„Онда да припремимо цео процес и обуке које ће бити изазовне за наше официре и подофицире, који ће у 75 дана да изврше ту основну војничку обуку за нову војску, односно наше нове регруте“, рекао је Вучевић.

Он је поновио да ће обавезни војни рок бити за мушкарце до 30 година, а да је циљ да на годишњем нивоу имамо 20.000 регрута у касарнама Војске Србије.

„Радимо ужурбано на враћању некадашњих гарнизонских центара, које смо, нажалост, губили или укидали. Сви млади регрути ће бити на време обавештавани, јавност ће бити обавештена“, рекао је Вучевић и додао да од Зајечара према Нишу немамо војску.

Према речима премијера, држава ће гледати да ангажује и посебне профиле који би могли додатно допринети.

„На пример, ангажоваћемо неког ко завршава електротехнички или машински факултет или школу, да их укључимо у Војнотехнички институт, односно у специјализоване службе Војске Србије“, рекао је Вучевић.

Говорећи о цивилном служењу војног рока, премијер каже да није заговорник тога, али ако то буде остао као облик изјашњавања регрута, онда би, према његовим речима, требало да буде у дужем временском периоду него што је редовно служење војног рока.

„Мислим да није добро да омогућимо, да они који се определе за то, да служе војску у обдаништима или геронтолошким центрима. Имате сасвим довољно посла и у касарни, не морате носити униформу или да идете на те војне активности, али можете да помогнете момцима који су обули чизме, обукли униформу и носе пушку“, рекао је Вучевић.

Премијер додаје и да ће држава видети да омогући полагање возачких дозвола за Б, Ц и Е категорију, како будући регрути та полагања не би морали да плаћају у цивилном животу.

Uhapšena 42-godišnja žena iz Novog Sada koja je gazila i zapalila zastavu Srbije

 

Преузмите андроид апликацију.