Почетна > Свет
Свет

Врх воденог таласа у Будимпешти очекује се вечерас

 Будимпешта се припрема за врх воденог таласа на Дунаву, што је наваљено за вечерас, а градоначелник Гергељи Карачони изјавио је да је град потпуно спреман за одбрану од поплава.
Фото: Pixabay/blizniak

Премијер Мађарске Виктор Орбан јутрос је са министром унутрашњих послова Шандором Пинтером обишао обалу Дунава у Будимпешти.

Орбан је, након састанка оперативног штаба за заштиту од поплава, на конференцији за новинаре рекао да је Мађарској остало „још пет тешких дана“ одбране од поплава, преноси портал Index.hu.

Према његовим речима, Дунав би данас могао да достигне врхунац у Будимпешти, а пажња ће потом бити усмерена на насеља низводно од главног града.

Орбан је додао да су водостаји остали испод нивоа поплава из 2013. године, а да се мере заштите спроводе „мирним и постојаним темпом“.

Он је додао да дуготрајно плављење оптерећује бране, што повећава ризик од цурења, због чега надлежни даноноћно обилазе деонице заштитних линија.

Одбрана од поплава у петак у Мађарској је изведена на дужини од 755 километара, за километар више него претходног дана, наводи агенција МТИ.

Циклон Борис донео је обилне падавине централној Европи, које су изазвале поплаве у којима су до сада погинуле 24 особе.

 

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN posle izraelskih napada na Bejrut

Преузмите андроид апликацију.