Почетна > Србија
Србија

Вучић за Политико: Титова гробница неће бити измештена

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за Политико да гробница некадашњег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита неће бити измештена из Музеја Југославије и да ће Тито остати део српске и југословенске историје.
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

„То се неће догодити. Никада нисам био велики фан комуниста и комунистичког режима, али Јосип Броз је део наше историје, он је овде живео и овде је сахрањен, и он ће остати део српске и југословенске историје“, рекао је Вучић у интервјуу за бриселски сајт.

Градоначелник Београда Александар Шапић најавио је на прошлој седници Скупштине града да ће покренути иницијативу да се измести гробница Јосипа Броза Тита, као и да се подигне споменик вођи Равногорског покрета Дражи Михаиловићу на Теразијској тераси.

„Не могу да утичем на ту одлуку, нити град Београд може правно- формално на то да утиче, али мислим да је измештање Јосипа Броза из Музеја Југославије изузетно важна ствар за српски народ и за будућност ове земље“, рекао је Шапић.

Политико Тита описује као „титана југословенске историје“ и наводи да је владао земљом деценијама док је Југославија била комунистичка држава.

Портал додаје да улице у Сарајеву, Северној Македонији, Црној Гори и Словенији и даље носе Титово име, па чак и улице у земљама попут Алжира, Бразила и Египта или земљама ЕУ као што су Француска и Италија.

Jovanović: Fokus Vlade je na daljoj digitalizaciji zdravstva i prosvete

 

Преузмите андроид апликацију.