Почетна > Србија
Србија

Тасић: Очекујемо да се проблем листи чекања реши у наредних неколико недеља

Током викенда радиће се ЦТ прегледи широм Србије, а прегледаће се више од 2.300 грађана, чиме се креће у решавање проблема листи чекања и тиме се показује организованост и способност нашег здравственог система, а у чему се пре свега крије искрена брига за грађане, изјавио је саветник министра здравља др Небојша Тасић.
Фото: Танјуг

Он је за Танјуг поновио да је решавање листи чекања историјски тренутак у здравству и први правац који је апсолутно неоподан.

„То је подвукао и председник Србије Александар Вучић, а истакао и министар здравља Златибор Лончар заједно са директорима здравствених установа. Апсолутни приоритет је то да се смање и потпуно реше листе чекања за многе дијагностичке и терапеутске процедуре. Током викенда радиће се скенерске дијагностичке процедуре, а биће прегледано око 2.300 пацијената у великом броју здравствених центара“, рекао је он.

Истиче да ће управо то већ за један викенд у одређеним здравственим установама довести до тога да буду укинуте, а у осталим и значајно смањене листе чекања.

„Тако да очекујемо да у наредних неколико недеља овај проблем буде скоро или у потпуности решен“, навео је Тасић.

Напомиње да ће од 1. октобра све бити потпуно транспарентно, односно да ће се кренути и у решавање дугачких листи чекања за многобројне операције као што су ортопедске интервенције, операције катаракте и друге.

„Грађани ће у реалном времену моћи да прате колико је нека установа урадила, колике су листе чекања, тако да ћемо се потрудити да не само у дијагностичком, већ и у терапеутском смислу наши становници добију најквалитетнију и најбржу здравствену услугу“, навео је саветник министра здравља.

На питање јесу ли здравствене установе спремне за решавање листи чекања,Тасић уверава да је апсолутно све спремно.

Додаје да је министар здравља нагласио да сви треба да функционишу као целина.

„У појединим случајевима постоје одређени технички проблеми, али управо је и сврха састанка руководиоца свих здравствених установа у Србији са министром здравља била та да се делом идентификују ти проблеми и адекватно помогнемо. Поента је да сви грађани на територији целе Србије добију максимум и да је у питању јединствени здравствени систем који функционише као целина, као жив организам, где ће уколико је неко на боловању ускочити неко други, помоћи ће друге здравствене установе“, појаснио је он.

Наглашава да су установе потпуно опремљене и да имају довољно кадра, а да тамо где постоји проблем, он ће се убрзано решавати.

Тасић указује на то да је круцијално да здравствени радници знају да и држава и Министарство стоје уз њих и пружају им подршку.

„Овај рад ће бити плаћен, у складу са законом, а са друге стране, Министарство здравља ће активно решавати проблеме ако се појаве. Министар Лончар пренео је свим руководиоцима да ће држава максимално и у потпуности стајати уз њих. Сада је важно да они покажу своје организационе и све друге способности, да мотивишу и организују здравтсвене раднике који су заиста, поготово у време ковида, али и данас показали висок степен компетенције и ја лично сам поносан на своје колеге и колегинице и апсолутно сам сигуран да они могу да изнесу овај задатак“, казао је Тасић.

У недељу се наставља и акција бесплатних превентивних прегледа, а Тасић поручује да су обе акције кључне и горуће у здравственом систему Србије и да се на апсолутно одговоран начин решавају.

Суштина превенције, како каже, није да се дође у одмаклој фази болести, већ превенција значи да се дође на преглед чак и онда када се пацијент осећа потпуно здраво.

„У недељу ће бити хематолошки, гастроентеоролошки прегледи, такође крвна слика и тумор маркери и мерење крвног притиска. То је веома важна фотографија вашег организма“, нагласио је он.

Посебан апел Тасић је упутио младима, како каже, примарно здравој популацији.

„Јако је важно да дођете и не само да проверите ваше здравље, већ је превентива активно бављење вашим здрављем током целог живота. Ви у тридесетим улажете у шездесете, са 40 и више година улажете у седамдесете. Ако коригујемо мале проблеме у младости, а коригујемо их када их препознамо, и онда креирамо ваш лични персонализовани план превенције, ви ћете бити здрави. То је кључно“, указао је он.

Каже да ће се превенција спроводити током целе године, за све категорије становништва, са посебним нагласком на значај педијатријских прегледа.

„Проблем почиње у детињству, нажалост, како развијамо децу такве ће последице имати и када је старо. Долазе нам подаци да је све више деце која су гојазна, која пате од дијабетеса, а све је то последица исхране и недовољне физичке активности. Морамо да едукујемо и родитеље и децу и да се бавимо њима. Превенција иде од младости до касне старости“, истакао је Тасић.

Prohodnost puteva dobra, putnička vozila na Horgošu, na izlazu iz zemlje, čekaju 60 minuta

 

Преузмите андроид апликацију.