Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Отворен овогодишњи Грожђебал! У Сремским Карловцима тродневна манифестација грожђа и културе – Премијер Вучевић позвао на јачање винске традиције (ФОТО)

Манифестација “Карловачка берба грожђа” одржава се у Сремским Карловцима од вечерас 20. септембра, до недеље, 22. септембра.
Фото: НС Уживо

Отварању Грожђебала присуствовали су премијер Србије Милош Вучевић и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић. Током три дана манифестације наступиће Даница Црногорчевић, Никола Роквић, група “Легенде”, Дејан Петровић и Биг бенд, Невена Париповић и “Херценшлус”, као и “Гарави сокак”.

Специјални догађај поводом 230 година од оснивања Карловачке богословије одржан је на Тргу Бранка Радичевића у 19 часова, када се одржао свечани јубилејски концерт професора и ученика Богословије “Дивне песме, дивни обичаји”.

Током шетње кроз Сремске Карловце, премијер Милош Вучевић дао је кратку изјаву за новинаре:

„Када кажете Сремски Карловци, поред, наравно, Карловачке митрополије и приче о нашој духовности, кулутуре Карловачке гимназије свима нам је на памети, као и Фрушка гора, Стражилово, Бранко Радичевић, али и вино, грожђе, виногради и све оно што је заиста на понос свих, не само Карловчана, већ и свих житеља целе Србије. Оно што бих посебно желео да истакнем јесте похвала људима који су организовали овогодишњи грожђебал.

Ја сам овде редовни посетилац, некада као градоначелник Новог Сада, некада као министар одбране, а данас као председник Владе. Приметио сам да је много више људи него раније. Видим да су винари задовољни, како посетом, тако и прометом.

Када говоримо о години, део пољопривреде имао је добру сезону, можда су приноси нешто нижи, али је грожђе одлично за прављење вина ове године захваљујући бројним сунчаним данима. Ето, то је нешто позитивно у овим климатски изазовним временима, и верујем да ће Сремски Карловци наредних дана бити епицентар друштвеног живота“, рекао је премијер Милош Вучевић.

Фото: НС Уживо

„Позивам све људе који су у могућности да сутра и у недељу дођу у Сремске Карловце. Током целог дана одржаваће се манифестације, догађаји и концерти. Вечерас сте могли да видите Даницу Црногорчевић, а сада долазе Никола Роквић, Бане Крстић и Гарави сокак. Дођите у Карловце да се дружимо.

Имамо одлична вина, а пре свега имамо најбоље људе. Министарство привреде је спремило озбиљан програм у договору са председником Републике, посебно за подстицај винаријама и дестилеријама. То смо причали са винарима, не само да пробамо њихова вина, већ им кажемо да искористе програме које држава нуди како би ојачали своје капацитете.

Вина су добра, али нам недостају нови чокоти и нови засади. Морамо више да имамо виноградара. Винарије су нам све боље, али нам недостају виногради и на томе ћемо морати да радимо наредних година“ додао је Вучевић.

Подсетимо, “Грожђебал” је требало да се одржи у периоду од 13. до 15. септембра, али је због лоших временских услова одложен за наредну недељу.

Nije potrebno da se klonirate ovog vikenda, već samo da se dobro organizujete i sve stižete! (vikend, 21. i 22. septembar)

 

Преузмите андроид апликацију.