Почетна > Свет
Свет

Мађарска домаћин руског пословног форума упркос тензијама са ЕУ

У Будимпешти је данас одржан руски пословни форум који је показао „убрзан развој веза“ са Москвом, пише Блумберг.
Фото: Танјуг/AP/Jacob King/Pool Photo

Америчка агенција примећује да влада премијера Виктора Орбана наводи да се придржава санкција против Русије, али наставља да развија везе у областима које нису погођене ограничењима.

„Цела Европа послује са Русијом, иако неки од њих то покушавају да порекну, разлика је у томе што ми не видимо потребу да то кријемо“, нагласио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто на брифингу са руским министром здравља Михаилом Мурашком.

Он је навео да на пословном форуму учествује скоро 80 руских и мађарских компанија. Највеће мађарске компаније на берзи остају активне у Русији, посебно зајмодавац ОТП Нирт, компанија за прераду нафте Мол Нирт и фармацеутска компанија Gedeon Richter Nirt.

„Мађарска је спремна да вам пружи сву неопходну подршку за пословање са Русијом“, додао је Сијарто на брифингу.

Он је такође обећао „решење које ће олакшати испоруку робе у Русију“, па ће то, како је навео, бити објављено у наредним недељама.

Орбан је на почетку председавања Мађарске ЕУ отпутовао у Москву да се састане са председником Владимиром Путином у оквиру своје „мировне мисије“, развијајући везе са енергетским компанијама Росатом и Гаспром за коју је Мађарска један од кључних клијената у региону, напомиње Блумберг.

Orban: Mađarska neće postati imigrantska zemlja

Преузмите андроид апликацију.