Почетна > Србија
Србија

Одржана јавна расправа о Нацрту закона о подстицајима у пољопривреди

Нацрт закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју припремљен је као одговор на веома тешку економску ситуацију у којој се налазе пољопривредници који се баве производњом млека и меса, као и ратарском производњом, речено је данас на јавној расправи о том закону одржаној у Београду.
Фото. PrtSc/City of Vienna/International Offices Belgrade

На расправи су учествовали представници државних органа и организација, удружења пољопривредника, као и привредних субјеката, који су износили своје сугестије, али и примедбе на тај нацрт закона чији је циљ како је истакнуто стабилизација производње, тржишта и цена, као и заштита домаће производње.

Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју почела је 5. септембра и траје до 24. септембра.

У нацрту овог закона пише да су финансијска средства потребна за спровођење овог закона делимично обезбеђена Законом о буџету Србије за 2024. годину у укупном износу од око 67,38 милијарди динара, али да тај износ није довољан за реализацију предложених измена и допуна и да је додатна средства потребно обезбедити изменама и допунама закона о буџету ову и 2025. годину.

Нацрт закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју предвидео је увођење мере директних плаћања, као и регресирање набавке сертификованог семена са 17.000 динара по хектару, што представља знатно повећање у односу на износ од 6.000 динара, а то су присутни на данашњој јавној расправи поздравили.

У нацрту закона регреси за семе одређени су као регреси за сертификовано семе, а како је објашњено циљ таквог приступа је да се пољопривредни произвођачи мотивишу да користе сертификовано семе, јер оно даје веће и квалитетније приносе и доприноси спречавању ширења коровских биљака и ширења болести које се преносе путем семена.

Нацртом овог закона је предвиђено и да се у сточарству само подстицаји за краве и бикове крећу у распону од 20.000 до 25.000 динара, а уведена је и категорија „краве дојиље“.

Према овом документу, успостављају се директна плаћања у области подстицаја у сточарству за 17 категорија, од квалитетних приплодних крава и бикова преко кокошака, кобила и пастува, крмача, оваца, коза, па све до шарана, пастрмке и пчела.

Уводи се и мера подршке у форми директног плаћања по грлу за краве које нису под контролом продуктивности, као и мера за краве дојиље.

Измене су и у условима и начину обрачуна појединих мера, па се у погледу това јунади мења граница старости животиње која је предмет подстицаја, а подстицаји за производњу конзумне рибе обрачунавају се према површини, односно запремини рибњака.

Право на коришћење подстицаја у сточарству има правно лице, предузетник и физичко лице, односно носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, под условом да је уписано у Регистар, као и власник грла, односно кошница пчела које се пријавило у Централној бази или је власник грла, односно кошница пчела члан његовог пољопривредног газдинства.

У нацрту пише и да се подстицаји у сточарству по грлу стоке могу остварити једном у току календарске године за исто грло, на шта су учесници данашње јавне расправе затражили да се омогући да то буде више пута.

Учесници данашњег округлог стола из редова пољопривредника представницима министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде изнели су изамерке на точење горива за пољопривреднике на пумпама са захтевом да се то у наредној години врши без акцизе.

Затражено је и да се што пре реши проблем дугова пољопривредника према Пензијско-инвалидском фонду (ПИО), као и да се субвенције пољопривредницима одмах исплаћују.

Uz osiguranje do bezbedne voćarske proizvodnje: Kompanija „Dunav osiguranje“ je i ove godine podržala Sajam šljive u Oseci

Преузмите андроид апликацију.