Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

У Архиву Војводине отворена изложба „Повратак перспективе: ширина духа словачког народа“ (ФОТО)

Данас је у Архиву Војводине свечано отворена изложба „Повратак перспективе: ширина духа словачког народа“ Еколошког удружења уметника “Алфа Арт”.
Фото: Градске инфо

Изложба афирмише учешће у мултикултуралним отисцима и културноисторијским вредностима, успостављајући сарадњу у културолошкој атмосфери свакодневног живота и савременог стваралаштва, уз осврт на тумачење миграције као могућности за унапређење квалитета живота заједнице и промовисање вредности интеркултуралног дијалога, изложба афирмише учешће у мултикултуралним отисцима и културноисторијским вредностима.

„Добри односи са словачком националном заједницом у републици Србији је нешто на шта смо изузетно поносни, а најбољи аргумент за то су управо овде изложене фотографије и архивска документа. Биће нам задовољство да ми данас, а и сви други људи који ових дана дођу у Архив Војводине, то погледамо“, рекао је директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић у обраћању присутним званицама.

Фото: Градске инфо
Његова екселенција Михал Павук, амбасадор Словачке у Републици Србији истакао је значај пријатељских односа српског и словачког народа, које траје већ више векова.

„Оно што је посебно занимљиво је да су приликом сеобе у нову средину и живот Словаци, осим нешто мало личних ствари, са собом понели и своју веру, обичаје, традицију, таленте и јаку жељу да сачувају свој матерњи језик и породичну традицију. У почетку веома хетерогене заједнице постепено су се отварале према осталим народима, усвајајући неке нове навике и трудећи се да обогате свој културни и национални индентитет. Верујем да ће ова изложба бацити ново светло на процес прихватања и саживљавања Словака у питомој и гостољубивој средини војвођанске равнице“, Њ.Е. Михал Павук.

Фото: Градске инфо

Др Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам, истакао је добросуседске односе Срба и Словака на овим просторима, без обзира на неретко бурна времена и догађаје.

Александра Ћирић Бошковић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама рекла је да је изложба веома значајна и са историјског аспекта јер говори о трајању и постојању словачког народа у Републици Србији и АП Војводини.

Присутнима су се још обратили бискуп Словачке евангеличке цркве а.в. у Србији Јарослав Јаворник, Бранислав Мамић, секретар Удружења услуга Привредне коморе Војводине, др Јурај Суђи, композитор, диригент, кантор и наставник музике, као и аутор изложбе Наталија Кнежевић Ивановић.

У музичком делу програма наступио је камерни хор „Zvony” из Селенче, у пратњи оркестра гимназије „Јан Колар” из Бачког Петровца.

Cveće, grožđe, bazari, pazari, rok festival… od igle do lokomotive ovog petka u našem gradu! (petak, 20. septembar)

 

Преузмите андроид апликацију.