Почетна > Свет
Свет

Еуростат: Број људи који први пут траже азил у ЕУ опао за 17 одсто

Број људи који први пут траже азил у земљама Европске уније у јуну је опао за 17 одсто, при чему су највећи број захтева поднели Сиријци, Венецуеланци и Авганистанци, саопштио је данас Еуростат.
Фото: Танјуг/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

У данас објављеном извештају европске агенције за статистику прецизира се да је, према подацима из јуна ове године, 70.375 људи први пут затражило азил у некој од 27 земаља чланица ЕУ, што је за 17 одсто мање него у јуну 2023. године, преноси Ројтерс.

Сиријци и даље чине највећи број тражилаца азила – 12 одсто, а затим следе Венецуеланци (девет одсто) Авганистанци (осам одсто).

Више од три четвртине захтева за азил упућено је Немачкој, Шпанији, Италији и Француској, док су 2,9 одсто захтева поднели малолентици без пратње одраслих, наводи Еуростат.

Међутим, Немачка је у јуну ове године добила за 27 одсто мање захтева него у истом периоду прошле године, напомиње се у извештају.

Пошто крајња десница и даље осваја политичке поене у Немачкој, влада те земље пооштрава мере кад је о имиграцији реч, примећује Ројтерс.

Због преоптерећености система за прихват тражилаца азила, Немачка је од 16. септембра увела контроле на свим државним границама, које ће трајати најмање шест месеци.

Eksperti UN pozivaju Ujedinjene nacije da postave temelje za globalno upravljanje AI

 

Преузмите андроид апликацију.