Почетна > Свет
Свет

Лавров: Русија спремна да брани своје интересе на Арктику, укључујући војне

Русија види како НАТО појачава вежбе у вези са кризама на Арктику и спремна је да брани своје интересе, укључујући и војне, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Фото: Танјуг/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

„Видимо како НАТО појачава своје вежбе у вези са могућим кризама на Арктику, наша земља је потпуно спремна да брани своје интересе у војном, политичком и војно-техничком смислу“, упозорио је руски министар спољних послова у интервјуу у оквиру документарног филма „Совјетски пробој“, а преноси РИА Новости.

Агенција подсећа да је Министарство одбране САД у јулу објавило ажурирану верзију Арктичке стратегије Пентагона, према којој намерава да самостално и са савезницима изведе војне вежбе на Арктику како би демонстрирало своју борбену способност и интероперабилност.

Поред тога, према документу, САД намеравају да сарађују са партнерима и савезницима на Арктику, као и индустријским компанијама и локалним племенима на Аљасци како би ојачале одвраћање у региону.

Из стратегије произилази и да САД и њени савезници намеравају да до 2030. године предају у рад више од 250 савремених вишенаменских борбених авиона способних да изводе операције на Арктику.

Помоћник руског председника, председник Поморског колегијума Николај Патрушев изјавио је почетком септембра да Вашингтон и његови савезници ескалирају ситуацију дуж периметра руских граница, непрестано тестирајући одбрамбене способности Москве.

Према његовим речима, Вашингтон је заузео курс за милитаризацију Арктика и ометање руских економских активности на северним географским ширинама.

Zelenski: Oko 40.000 ruskih vojnika preusmereno iz Ukrajine u pravcu Kurska

Преузмите андроид апликацију.