Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачка обуставила извоз оружја у Израел због правних проблема

Немачка је обуставила нови извоз ратног оружја у Израел док се суочава са правним проблемима, према Ројтерсовој анализи података и извору из Министарства економије те земље.
Фото: Unsplash/Unsplash+

Према тврдњама неименованог извора, високи званичник немачке владе рекао да је Немачка обуставила рад на одобравању дозвола за извоз оружја у Израел, док се чека решење правних случајева у с вези тим да је Берлин потенцијално прекршио хуманитарно право овим извозом.

Немачка је прошле године одобрила извоз оружја у Израел у вредности од 326,5 милиона евра, укључујући војну опрему и ратно оружје, што је десетоструко повећање у односу на 2022, према подацима Министарства економије, које одобрава извозне дозволе, пише Тајмс оф Израел.

Међутим, ове године је број таквих одобрења опао, а од јануара до 21. августа одобрен је извоз оружја у вредности од 14,5 милиона евра, према подацима које је дало Министарство привреде у одговору на посланичко питање.

У одбрани два случаја, једног пред Међународним судом правде и једног у Берлину који је покренуо Европски центар за уставна и људска права (ECCHR), влада је саопштила да се ратно оружје није извозило ни по једној лиценци издатој почетка рата у Гази, осим резервних средстава за дугорочне уговоре, додаје Ројтерсов извор, преноси Танјуг.

Koka-Kola planira da investira milijardu dolara u Nigeriji

Преузмите андроид апликацију.