Почетна > Бизнис
Бизнис

Млади Кенијци добили прилику да раде у Немачкој

Билатерални споразум о миграцији радне снаге између Кеније и Немачке потписан је у Берлину током дводневне посете председника Вилијама Рута.
Фото: Unsplash/ean254

Овај споразум, постигнут након састанака са немачким канцеларом Олафом Шолцом и другим немачким високим званичницима, има циљ помоћ у решавању проблема недостатка радне снаге у Немачкој, посебно у секторима као што су информационе технологије (ИТ), здравство и занати.

Овај споразум ће омогућити квалификованим радницима из Кеније да раде у Немачкој, што је значајна прилика за многе младе из Кеније где је незапосленост веома висока.

Кенијски председник Руто је изјавио да споразум предвиђа 250.000 радних места у Немачкој за младе људе из Кеније.

Међутим, немачко Министарство унутрашњих послова је демантовало ову тврдњу, наводећи да нису договорене тачне квоте или бројке радних места.

Иако овај споразум омогућава стварање прилика за квалификоване раднике из Кеније, сви кандидати морају испунити услове прописане немачким Законом о имиграцији радника, који захтева одговарајуће квалификације и знање језика.

Немачка има велики проблем са илегалним имигрантима, и крајње десничарске партије, као Алтернатива за Немачку, су најгласнији противници овог билатералног споразума.

Он долази у тренутку када Кенија има озбиљан проблем са незапосленошћу, нарочито међу младима. Статистике показују да је стопа незапослености младих у Кенији много већа од националног просека.

Док је укупна незапосленост 2023. године износила око седам одсто, готово 40 одсто младих је или незапослено или запослено са половином или трећином радног времена. Ова ситуација је последица неусклађености између вештина које млади стичу кроз образовање и захтева тржишта рада, ограниченог броја нових радних места у кључним секторима и брзог раста становништва, што ствара изузетно конкурентно тржиште рада.

Koka-Kola planira da investira milijardu dolara u Nigeriji

Преузмите андроид апликацију.