Почетна > Србија
Србија

Селаковић: Рехабилитација и ревитализација Рајачких пивница у циљу Унеско заштите

Министар културе Никола Селаковић посетио је данас Неготин, где се заједно са директором Републичког завода за заштиту споменика културе Гораном Васићем састао са председником Општине Неготин Владимиром Величковићем, као и са представницима Еликсир групе са којим се разговарало о планираним инвестицијама и могућностима сарадње у области заштите културног наслеђа и одрживог развоја Рајачких пивница.
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ VUK MARKOVIC/ nr

Том приликом у присуству Селаковћа, Васић и директор предузећа Рајачке пивнице ДОО Вукашин Шћепановић потписали су уговор о пословној сарадњи на рехабилитацији Рајачких пивница, а уговором је предвиђена сарадња на њиховој техничкој обнови, изради прелиминарне техничке процене, студије њихове заштите и очувања за потребе израде плана детаљне регулације и израде студије ревитализације, саопштило је Министарство културе.

Као циљ сарадње истакнута је потпуна ревитализација комплекса Рајачких пивница и очување овог културно-историјског наслеђа Републике Србије.

Након потписивања уговора, Селаковић је обишао комплекс Рајачких пивница које је од изузетног културно-историјског значаја за Србију.

Приликом обиласка министар је истакао да тај комплекс обухвата стотине некадашњих винских подрума који су служили за производњу и складиштење вина и да представља културно добро од изузетног значаја за Србију а да је потписани уговор пионирски, односно први подухват ове врсте у Србији прецизирајући да ће Републички завод за заштиту споменика културе преузети обавезу израде две веома важне студије.

„Прва је студија рехабилитације у циљу ревитализације овог прелепог комплекса, а друга је студија заштите, у циљу израде плана детаљне регулације села Рајац, у оквиру којег се налази комплекс Рајачких пивница. Наш циљ је да стручним саветима, упутствима и инструкцијама Републичког завода за заштиту споменика културе, као најважније установе за заштиту споменика културе у Србији, помогнемо једној озбиљној друштвено-одговорној компанији“, рекао је Селаковић.

Подсећајући да је компанија Еликсир купила један део, односно остатак пивница, министар је појаснио да се помоћ огледа у стручном надзору и мерама које ће прописати Завод за заштиту споменика културе како би се некадашњи вински подруми рехабилитовали а њихова основна функција ревитализовала.

„Наш коначни циљ јесте да кроз закон и прописе успоставимо јавно-приватно партнерство у управљању овим комплексом, како бисмо његовом темељном и детаљном обновом, ревитализацијом и стварањем услова за развој виноградарства и винарства, учинили све што је потребно да Рајачке пивнице у неком тренутку буду квалификоване за заштиту под Унеском“, нагласио је Селаковић.

Председник Општине Неготин Владимир Величковић указао је да ће овај пројекат омогућити локалном становништву да остане на својој дедовини.

„Очекујем праву експанзију развоја туризма када се сви радови заврше и када се уђе у имплементацију целог пројекта. Већ позната туристичка понуда добиће још већи потенцијал а како је господин министар рекао, циљ је да се достигне Унеско заштита што ће додатно повећати број туриста и овом крају наше земље дати препознатљив печат, не само у Србији, него и у целом свету“, рекао је Величковић.

Директор предузећа Рајачке пивнице ДОО Вукашин Шћепановић је поручио да је Еликсир група одговорна компанија која размишља о локалној заједници а да је Рајачке пивнице препознала као драгуљ овог краја.

„Спремни смо да одвојимо средства и да заједно са Заводом за заштиту споменика културе и Министарством културе рехабилитујемо ове пивнице, да им вратимо стари сјај.

Покушавамо да кроз синергију полако оживимо овај крај и градилиште је данас у пуном замаху, а сигуран сам да ће у наредним годинама ово место постати један од драгуља истока Србије“, изјавио је Шћепановић.

Комплекс Рајачких пивница, непокретно културно добро од изузетног значаја налази се на Прелиминарној листи светске културне баштине при Организацији Уједињених нација за образовање, науку и културу Унеско. Пивнице су насеље направљено за производњу и складиштење вина, изграђено у току деветнаестог и почетком двадесетог века, када су и доживеле свој врхунац.

Vučević: Predlog Vlade je da plate u predškolskom obrazovanju budu 12 odsto veće

 

Преузмите андроид апликацију.