Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли нам недостаје емпатије?

У последње време често се прича о емпатији, али не зато што је има превише, већ зато што нам недостаје.
Фото: Pexels/juanpphotoandvideo

Човек је деруштвено биће и баш из тог разлога је јако битно да се развијају добри односи са другим људима. Човек свакако не треба да изгуби своју индивидуалност, али исто тако треба да је свестан и других људи са којима је окружем.

Ево како да препознамо и покушамо да радимо на својој емпатији према другим људима:

Укључите се

Будите укључени и активно слушајте друге са жељом да разумете њихове ставове и искуства. Није коректно ни према себи ни према другима да слушате саговорника само про форме, а да при том га не чујете шта вам говори. Посветите се разговору и комуницирајте са интересовање.

Препознајте се у туђем искуству

Покушајте да пронађете паралеле у сопственом животном искуству које ће вам помоћи да се идентификујете са нечијом перспективом.

Учествујте у нечијим осећањима тако што ћете „обути туђе ципеле“. Сагледајте ствари из туђег угла.

Саосећајте се

Одговорите на одговарајући начин према другима кроз осећање. „Емпатија не захтева да смо прошли кроз исту ствар као друга особа, ради се о томе да је сретнемо тамо где је сада.“ Способност препознавања и повезивање с осећајима других не мери се у степенима

Када бисмо били емпатичнији, било би нам свима лакше, а ево и зашто:

Емпатија јача социјалне везе. Научити слушати људе око себе без доношења пресуде може ојачати не само ваше породичне односе, већ и пријатељства.

Емпатија појачава срећу. Емпатија је једна од најдубље цењених људских квалитета. Они који имају ту способност, стварају јаче везе са својим друштвеним круговима. Ове јаче везе доносе више радости у животу.

Емпатија повећава емоционалну интелигенцију. Емпатија је способностда будемо свесни својих емоција и управљамо међуљудским односима. Способност саосећања с онима око нас даје нам боље разумевање међуљудских односа.

Емпатија ће вам омогућити да будете бољи вођа и радник. Могућност успешног управљања људским односима и ситуацијама може увелико олакшати пословни живот. Ако можете читати и разумети емоције, потребе и мисли својих сарадника, већа је вероватноћа да ћете учинковито комуницирати и сарађивати. Развуће се веће разумевање и поверење што је јако битно за свако пословање.

Dve najveće greške koje muškarci prave kada nose odelo

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке