Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Отворена изложба “Слике/неслике – Из будућности” Драгомира Угрена у Музеју савремене уметности Војводине

У уторак, 17. септембра, у Музеју савремене уметности Војводине отворена је изложба “Слике/неслике – Из будућности” уметника Драгомира Угрена. Аутор изложбе је др Мишко Шуваковић, а кустоскиње су Јована Трифуљеско и Данијела Халда.
Фото: Марко Ерцеговић

Кустоскиња Јована Трифуљеско на отварању изложбе је истакла: “Делање Драгомира Угрена на уметничкој сцени, које се протеже од раних осамдесетих година прошлог века до данас, сведочи о изузетној посвећености уметничком истраживању и континуираној еволуцији стваралачког израза. Својом уметничком праксом Угрен је померао границе апстрактног израза, истражујући могућности аутореференцијалних слика-објеката. Његови радови представљају сложене системе бојених елемената и оптичких структура који позивају посматрача на активно учешће у стварању значења. Кроз своје многоструке улоге – уметника, кустоса, уредника – Драгомир Угрен није искључиво креирао уметност; он је активно обликовао контекст у којем се савремена уметност ствара, презентује и разуме”.

Аутор изложбе др Мишко Шуваковић обратио се присутнима на отварању путем видео поруке: “Драгомир Угрен је у свом раду прошао дуг пут, од модернистичког сликара, који је радио с једне стране у традицији позног немачког експресионизма, на пр. Паула Клеа и његових знаковних слика; експеримената са сликарском материјом и материјалима, односом подлоге и површине, слике и зида, односа једног, два или три елемента на зиду према некаквој целини или хибридној пропозицији слике као такве; до открића једног посебног изазова, а то је да слика више није репрезентација, није мимезис, али није ни траг експресије, остатак његовог унутрашњег живота; већ да слика јесте елемент којим он прекомбинује просторне ситуације и отвара временске догађаје и времеске доживљаје, с којима се морамо суочити. Управо то је био тренутак када је Угрен изашао из сликарства, мада се није одрекао слике, већ је слику почео да редефинише – као предмет, као ствар, као Неслику“.

Драгомир Угрен је активан на уметничкој сцени од 80их година двадесетог века, међутим његова уметничка пракса се не везује искључиво за визуелни израз. Вишегодишњим ангажовањем као директор и кустос Музеја савремене уметности Војводине у Новом Саду, као и кроз улогу уредника Пројека(р)т часописа за визуелне уметности, Драгомир Угрен је подједнако допринео уметничким токовима колико их је сам подржавао и креирао.

Изложба обухвата инсталације које су постављене пажљивим планирањем поставке, у којој слика позива посетиоце да се ослоне на сопствено чулно искуство. Угрен не нуди готова тумачења, већ ствара услове за индивидуално откривање визуелних односа и њиховог утицаја на тело посматрача.
Изложба је отворена до 20. октобра 2024. године.

Bajkovita sreda se vratila u naš grad! (sreda, 18. septembar)

Преузмите андроид апликацију.