Почетна > Србија
Србија

Вујовић: Метро ће бити грађен по највишим стандардима заштите животне средине

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић рекла је данас да је изградња метроа пројекат од националног значаја, а од велике важности је што ће приликом његове реализације бити примењени највиши стандарди заштите животне средине.
Фото: Танјуг/UNDP

Она је то изјавила данас, у просторијама Јавног предузећа „Београдски метро и воз“, док је присуствовала презентацији целокупног капиталног пројекта изградње линије метроа у Београду, а посебан акценат био је на радовима на „Линији 1“, „фаза 1“ и на депоу београдског метроа у Макишу.

„Велико ми је задовољство што сам се данас уверила да се прва фаза пројекта изградње београдског метроа одвија планираном динамиком“, навела је министарка.

Према њеним речима, остварен је значајан напредак у имплементацији и то уз поштовање најстрожијих мера заштите животне средине.

„Будући да метро представља еколошки вид превоза, реализацијом овог пројекта не само што ће наш Београд добити инфраструктуру по угледу на европске метрополе, већ ће се допринети значајном смањењу загађења у градској зони које долази из саобраћаја, што и јесте наш циљ“, рекла је Вујовић.

Истакла је како је метро пројекат од немерљивог значаја за Београд и Београђане, као и да је важно да се приликом реализације води рачуна о потребама грађанима и животне средине.

Министарство заштите животне средине дало је сагласност на прву у низу Студија о процени утицаја на животну средину (EIA) за прву фазу овог пројекта, за који је додатно израђена и Студија о процени утицаја на животну средину и друштво (ESIA) – свеобухватан елаборат о заштити околине и заједнице у целини, напоменула је министарка.

„Студија о процени утицаја на животну средину, за прву фазу пројекта, на коју је, по законској процедури, Министарство које водим дало сагласност, садржи мере заштите за површинске и подземне воде, земљиште, ваздуха, природна добра, станишта и укупну флору и фауну на траси метроа, док шира студија обухвата и друштвене аспекте који су важни за грађане“, нагласила је Вујовић.

Обе студије су предвиделе да се пројекат реализује уз поштовање високих стандарда заштите животне средине, што је за нас приоритет. Сигурна сам да ће београдски метро бити пројекат, који ће на више начина значајно унапредити квалитет живота Београђана.

Vučić: Jedinstvo najveća snaga srpskog naroda

Преузмите андроид апликацију.