Почетна > Србија
Србија

Гашић: Враћањем обавезног служења војног рока бићемо отпорнији на изазове

Министар одбране Братислав Гашић рекао је данас да је иницијатива за поновно увођење обавезног служења војног рока само једна од мера која ће допринети да Србија буде отпорнија на изазове, одбацујући наводе посланика странке СРЦЕ Здравка Поноша да на борбеним системима нема ко да ради.
Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

„Увођење обавезног служења војног рока, само је једна од мера која ће допринети да као држава и као друштво будемо отпорнији на изазове и претње нашој слободи и независности“, рекао је Гашић у саопштењу.

Према његовим речима, док је Понош био начелник Генералштаба из војске су „отеране“ најспособније старешине, а одобравао је и уништавање и продају више стотина комада употребљиве ратне технике.

„Понош најсавременије борбене системе назива ‘гвожђуријом’. То је апсурдно колико и оцене да на њима нема ко да ради. Апсолутно сва савремена средства која смо у претходном периоду набавили, што од домаће одбрамбене индустрије, што из увоза, увелико су на употреби у Војсци Србије, а биће их још“, истакао је министар одбране.

Оценио је да се „из обиља бесмислица и контрадикторних тврдњи о потребама мирнодопске и ратне војске које је изрекао Здравко Понош“ закључује да је он против сваке мере и одлуке чији је циљ ојачавање српске војске.

„У нападима мржње према председнику Вучићу и свему што он уради, Понош помиње некакву политичку индоктринацију војника… То је потпуна бесмислица, о чему може посведочити сваки професионални припадник Војске Србије“, рекао је Гашић.

Додао је да у Војсци Србије није било нити ће бити политике и политичке индоктринације.

„Једина индоктринација, ако уопште можемо употребити тај израз, према војницима на обавезном служењу биће родољубље. Поред војне обуке, даћемо све од себе да у њима афирмишемо здраве патриотске вредности као основу здравог војничког морала. Томе ћемо тежити и тиме се поносити“, закључио је министар одбране.

Понош је раније данас изјавио да војници за 75 дана, колико је предлог да траје служење војног рока, не могу да науче ништа, већ ће да чисте празне касарне а тенкове неће имати ко да вози.

„Они су направили брљотину, да немамо војску заправо, и сад за то неко треба да одговара. Улажемо у гвожђурију, али неко треба да је употребљава.

Војник са 75 дана је опасан и за себе и за друге, он неће бити способан“, рекао је Понош.

Nove generacije oficira primljeni u jedinice Vojske Srbije

Преузмите андроид апликацију.