Сигурно сте чули за јабуке у кућном огртачу. Иза овог имена крије се омиљени десерт – похане јабуке. Ово је један од оних слатких специјалитета којима се најчешће враћамо у ово доба године, када смо жељни јесењих арома. Најбоље ће испасти ако имате оштре, односно киселе јабуке, али наравно нема препрека за припрему ако имате и слатке. У наставку погледајте рецепт за једноставне поховане јабуке.
Састојци:
- 3 велике јабуке
- 2 јаја
- 20 грама оштрог брашна
- 2 велике кашике рума
- 2 децилитра млека
- 5 грама шећера
- прстохват соли
- 10 грама скробног брашна
- 1 децилитра уља по жељи за пржење
Припрема:
Умутити два јаја. Додајте со, шећер и рум и добро промешајте. Додајте брашно и млеко и умутите да добијете глатку смесу без грудвица. Смеша мора бити гушћа од оне за класичне палачинке, односно отприлике колико и смеса која се користи за прављење дебелих америчких палачинки. Огулите и оперите јабуке. Ако имате средство за уклањање језгри, помоћу њега уклоните средину јабуке, а затим исеците јабуку на кришке дебљине пола центиметра. Ако немате секач, одмах их исеците, а затим једноставно користите нож или минијатурни секач за колачиће да уклоните тврду средину без коштица. Уваљајте их у скробно брашно. У чинији или дубоком тигању загрејте одабрану маст на средњој ватри. За разлику од класичног панирања где нам треба више масти, овде вам није потребна велика количина. У смесу уроните кришку јабуке, мало протресите да се вишак оцеди и пажљиво спустите у тепсију. Пржите кратко са сваке стране док кришке не поприме златножуту боју. Ставите их на тањир обложен кухињским пешкирима да упију вишак масноће. Пре сервирања можете посути шећером у праху или циметом.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.