Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Знате ли зашто је мед добар за ране?

Мед се користи у лечењу хроничних рана већ 4000 година. Први записи сежу све до древног Египта у којима се наводи да се мед наносио на ране и тако би убрзао њихово зарастање.
Фото: Pixabay/stevepb

Мед садржи 37 минералних материја( алуминијум, бор, гвождје, јод, калцијум, силицијум, магнезијум, манган, бакар, никл, калај, олово, сумпор, хром, цинк и др. ),
скоро све аминокиселине (17) које долазе из нектара и полена, бројне витамине (Б1, Б2, Б3, Б6, Б12, С, Н, А, К, Е, фолна киселина), органске киселине и ароматичне материје.

Захваљујући великом садржају простих шећера, витамина, минералних материја, мед је драгоцена , лако сварљива храна, која после уношења у организам, директно прелази у крвоток и врло је погодна за децу, спортисте, старе и изнемогле.

Како мед функционише и зашто се уопште може применити и на ране, повезано је са његовим састојцима и карактеристикама. Мед има низак Ph, око 3,7 и тако ствара кисело окружење које није погодно за развој бактерија. Има врло низак садржај воде и висок садржај шећера, што ствара висок осмотски притисак у рани. Висок осмотски притисак извлачи течност из бактерија и спречава њихово размножавање. Истовремено, стимулише проток супстанци потребних за зарастање рана кроз рану.

Мед од кестена је веома богат извор витамина, ензима и минерала (посебно калцијума, мангана и калијума) који доприносе зарастању рана. Најпознатији мед који најбоље делује против вируса, гљивица и бактерија добија се из биљке манука која расте на Новом Зеланду.

Савремени завоји са лековитим медом, захваљујући високој осмотској активности меда, спречавају размножавање патогених бактерија у рани и промовишу природне процесе зарастања рана.

Фото: Pixabay/Lolame
Предности употребе савремених завоја за ране са додатком меда:

• омогућити влажно зарастање рана
• делују бактериостатски због високог осмотског потенцијала меда
• смањити могућност инфекције ране
• смањити непријатан мирис
• подстичу уклањање некротичног ткива
• стимулишу гранулацију и епителизацију
• промовише зарастање без ожиљака
• не лепите се за рану
• скратити време зарастања рана
• погодни су за ране које не реагују на терапију антибиотицима

Фото: Pixabay/DagnyWalter

Савремени завоји са лековитим медом, захваљујући високој осмотској активности меда, спречавају размножавање патогених бактерија у рани и промовишу природне процесе зарастања рана. Врло се лако наносе, па их пацијент може променити сам или уз помоћ стручњака. Погодне су за све врсте рана у свим фазама зарастања, па имају широку примену.

Piramida zdrave ishrane

Преузмите андроид апликацију.