Почетна > Свет
Свет

Стано: Поздрављамо Вучићево ангажовање и позив за изборе на северу КиМ

Портпарол Европске комисије Петер Стано позитивно је данас оценио спремност председника Србије Александра Вучића да се ангажује у дијалогу Београда и Приштине као и његов позив да се омогући одржавање избора на северу Косову и Метохије уз учешће Срба.
Фото: Танјуг

„Поздрављамо спремност коју је изразио председник Вучић да настави ангажовање у дијалогу који се води уз посредовање ЕУ. У позитивном смислу примећујемо позив на учешће косовских Срба на изборима на Косову и на реинтеграцију косовских Срба у све косовске институције које су напустили 2022. године“, навео је Стано у писаном одговору Танјугу, на питање да прокоментарише недавно обраћање Вучића у којем је међу условима за напредак у дијалогу навео захтеве да се распишу и одрже слободни и демократски избори на северу КиМ, повратак Срба у полицију и правосуђе и формирање Заједнице српских општина.

Он је додао да је ЕУ доследно позивала Београд да охрабри, а Приштину да омогући „реинтеграцију“ Срба на КиМ.

Стано је нагласио да споразуми постигнути у оквиру дијалога предвиђају кораке и процедуре да се то догоди, „посебно у складу и уз пуно поштовање косовског правног оквира“ и нагласио да је у том контексту веома важна примена Заједнице српских општина.

Поновио је позиве ЕУ на деескалацију ситуације, као и на пуну и хитну примену свих споразума постигнутих у оквиру дијалога Београда и Приштине.

„Пут за напредак за обе стране је да поново потврде своје конструктивно ангажовање у процесу нормализације“, рекао је Стано.

Он је додао да ће прва прилика за ту обнову посвећености бити предстојећи састанак главних преговарача сутра у Бриселу.

„ЕУ ће наставити да стоји уз народ Косова и Србије у њиховим тежњама да се придруже Европској унији“, закључио је Стано.

Стано је раније данас рекао на брифингу за новинаре у Бриселу да ће на агенди сутрашњег састанка главних преговарача Београда и Приштине бити пут ка напретку у примени Охридског споразума, а да ће се разговарати и о другим питањима која утичу на нормализацију између две стране.

Počela plenarna sednica EP u Strazburu

 

Преузмите андроид апликацију.