Почетна > Србија
Србија

Пузовић: Не очекује се тешка ситуација на водостајима

Директор ЈВП „Србија воде“ Горан Пузовић рекао је данас да ће водостај реке Дунав да расте у наредних пет-шест дана и да се очекује врх таласа између 24. и 26. септембра, који ће трајати седам дана, али да се не очекује тешка ситуација.
Фото: Градске инфо

Пузовић је рекао за Танјуг да ће се водостај Дунава кретати између редовне и ванредне одбране од поплава.

„Дакле, не очекујемо неке апокалиптичне сцене и неку тешку ситуацију. Надлежне службе прате целу ситуацију. Сви људи и опрема су на терену. Сва критична места се обилазе, доносе се одлуке и мере за њихову заштиту. Нема места паници. Надлежне институције ће радити посао, да имовина буде сачувана, као и живот грађана“, рекао је Пузовић.

Пузовић је рекао да су са првим најавама да ће доћи до подизања нивоа река, издали упозорење и да су у комуникацији и координацији са Сектором за вандредне ситуације.

„Сви наши људи, опрема и средства су на терену. Ми данас управљамо системом који чини 2.140 километара насипа, непуних 5.000 километара каналске мреже, 54 велике црпне станице и 43 високе бране и акумулације за прихват поплавног таласа. Све је техничко одрађено, да сви ти објекти буду мирни и да једноставно можемо да прихватимо било који поплавни талас који долази. Од 2014. године па до данашњег дана, ми смо радили на неколико аспеката“, рекао је Пузовић.

Један од њих, додаје, који је јако битан, је комуникација и координација свих који учествују у систему одбране од поплава.

Пузовић је рекао да је у претходном периоду рађено на више од 780 градилишта у Србији и 28 великих инвестиција који се тичу река.

„Данас се у Србији живи безбедније него пре 2014. године, али све ово што се данас дешава је један озбиљан аларм за све нас, да једноставно све ово што смо урадили до сада, морамо да наставимо да радимо још боље. Наш задатак је да смањимо ризике, не да лечимо последице“, рекао је он.

Пузовић је нагласио да је систем обавештавања јавности у случају екстремних и елементарних непогода, добро улагање у превентиву и да је добро да грађани добију информацију у правом тренутку.

„Ово је још само једна напомена нашим грађанима да слушају надлежне. Није само ово акција на којој смо ми заједно радили, већ су мапе ризика и мапе плавних зона, још једна платформа за превенцију“, рекао је Пузовић за Танјуг.

Пузовић је рекао да Србија има више до 11.000 водотокова другог реда.

„То су мале реке и потоци којих нема можда целу једну деценију. Али за два сата постају озбиљне бујице које руше и уништавају све пред сабом. И зато је наш задатак, заједно са Сектором, да изађемо са државом са једним новим планом, како да се штитимо и бранимо од свих ових падавина“, рекао је он.

Пузовић је нагласио да ће се јавност дневно информисати о свему што се буде дешавало са падавинама наредних дана и да су сви људи и опрема на терену.

Начелник сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић рекао је за Танјуг да је Сектор за ванредне ситуације у приправности 24 сата у години и да се ова ситуација прати са посебном пажњом.

„СВС има 27 специјалистичких тимова за спасавање и рад на води са 140 чланова и 322 припадника. И свакако да смо у сталној комуникацији и са ‘Србија водом’ и са ‘Војводином водом’ и са Републичким хидрометеоролошким заводом. Уколико се процени да негде постоји опасност по људске животе, потребно је извршити евакуацију, наши припадници ће превентивно ићи до тих људи који су тамо смешни да их упозоре. На крају крајева, уколико буде било потребе да их евакуишу. Верујем да ћемо овај талас да испратимо без тих крајњих ангажмана Сектора за вандредне ситуације“, рекао је он.

Чаушић је рекао да не постоји модерна технологија која може да се избори „са бесом природе“ и да најмоћније земље не могу олако да се изборе са сличним изазовима.

Истакао је да у последњих неколико година држава улаже средства.

„Очекујем модернизацију наше службе и наше организације, брзо деловање, увезаност свих субјеката, система заштите и спасавања. Можемо да гарантујемо нашим грађанима да ће бити спокојни“, рекао је Чаушић.

Он је напоменуо да мора да се јача превентива.

„Мислим да је најоправданије уложити средства у превентиву од елементарних непогода, зато што је време просто такво да ви не можете више да гарантујете да се ово слично неће десити нама поново за неколико месеци“, рекао је он.

Напоменуо је да смо у Србији пре седам дана имали најдужу противпожарну и најтоплију сезону уназад неколико деценија, са 9.000 више пожара на отвореном него прошле године и изузетно сушан период.

Чаушић је напоменуо да је важно да се грађани информишу преко званичних канала и надлежних институција.

„Спасилац када дође да евакуише, причам сад о крајњој ситуацији, он је дошао ризикујући свој живот. Ако само пропустимо неки минут или сат да се то деси, онда ће доћи у позицију да се ризикује живот и спасилаца и тог грађанина. Ако не можемо да се евакуишемо раније, онда треба да подигнемо ствари на више спратове, сачекамо спасиоце, позовемо 193“, рекао је Чаушић.

Momirović: Uštede i do 25 odsto kupovinom proizvoda na akciji Najbolja cena

 

Преузмите андроид апликацију.