Почетна > Свет
Свет

Почела пленарна седница ЕП у Стразбуру

У Стразбуру је данас почела пленарна седница Европског парламента (ЕП), која ће трајати до 19. септембра, а током које је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвана да представи структуру и расподелу порфтеља у новој Европској комисији.
Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

Заменица портпарола ЕП Делфин Колард прецизирала је на брифингу за новинаре да ће сутра у 9 сати бити одржан ванредни састанак Конференције председника ЕП, коју чине председница ЕП Роберта Мецола и лидери политичких групација и нагласила да је Фон дер Лајен позвана да им на том састанку представи структуру и портфеље у новој Комисији.

Она је додала да је ЕП спреман за започне процес саслушања кандидата за комесаре, а да ће питање временског оквира када ће се то догодити бити јасније када ЕП добије сву неопходну документацију.

У међувремену, како је пренео Политико, потрпаролка Европске комисије Аријана Подеста рекла је да се Фон дер Лајен и даље нада да ће представити свој тим комесара у Стразбуру.

Претходно је европски комесар за унутрашње тржиште Тјери Бретон из Француске, кога је та земља именовала за други мандат у Европској комисији, поднео оставку, а из Јелисејске палате саопштено је да ће га на месту кандидата Француске за европског комесара заменити француски министар спољних послова у техничком мандату Стефан Сежурне.

Чак и пре него што је Бретон поднео оставку, није било јасно да ли ће Фон дер Лајен моћи да престави свој нови тим комесара, као што је планирано, углавном због застоја у Словенији, чији парламент одбија да закаже саслушање како би потврдио Марту Кос као свог кандидата за комесара, услед актуелног спора између владе премијера Роберта Голоба и опозиције.

Посланици Европског парламента требало је у среду да са мађарским премијером Виктором Обраном разговарају о програму шестомесечног мађарског председавања Савету ЕУ, али је Орбан одложио своје обраћање због поплава које су погодиле Мађарску.

Колард је на брифингу рекла да је Мецола разговарала са Орбаном како би му пренела да је ЕП спреман да учини све што је потребно како би помогао онима који су погођени поплавама.

Она је додала да ће уместо дебате о мађарском председавању бити организовано обраћање Комисије о разорним поплавама у централној и источној Европи и погинулима, као и о спремности ЕУ да реагује када је реч о таквим катастрофама, које су погоршале климатске промене.

У среду би посланици ЕП, како показује раније објављена агенда пленарне седнице, требало да разговарају и о бројчаној снази међупарламентарних делегација.

Током пленарне седнице италијански политичар и бивши председник Европске централне банке Марио Драги представиће свој план за јачање конкурентности Европе, а биће одржана и дебата о ставу Савета о буџету ЕУ за наредну годину.

Разговараће се и о рату у Украјини, рату у Појасу Газе и ситуацији на Блиском истоку и у Венецуели, као и о другим темама, укључујући мађарским боравишним дозволама за грађане Русије и Белорусије.

Portugal zatražio od EK dodatne avione za gašenje požara

 

Преузмите андроид апликацију.